Witamy w naszym przepisie na biszkopt z warstwą kokosowo-kawową, który przyniesie fale radości wprost na Twój talerz. Oczaruje smakiem i zachwyci prostotą. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce. Niebo w gębie i na talerzu!
Jogurtowe placuszki z jabłkami
Ciasto biszkoptowe z kokosem i warstwą kawową
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Baza kakaowa:
- 4 białka jaj
- 200 g cukru granulowanego – (1 filiżanka)
- 4 żółtka
- 1/2 bitej śmietany – lub według uznania
- 2 łyżki oleju
- 110 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Baza kawowa:
- 4 białka jaj
- 1/2 bitej śmietany – lub według uznania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru granulowanego – (1 filiżanka)
- 150-160 g płatków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Śmietana:
- 500 ml mleka – (2 szklanki)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżki kawy karmelowej
- 5-6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
Lukier:
- 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżeczek zimnej wody
- 110 g mleka
- 40 g masła
- 65 g cukru
- 2 łyżki kakao
Do dekoracji i posypania:
- płatki kokosowe
Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu
Jak będziemy postępować:
1. baza kakaowa : białka ubijamy z bitą śmietaną dodając pod koniec 1 łyżkę cukru – miksujemy nie przerywając, następnie dodajemy po 1 żółtku i dolewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy widelcem do połączenia.
2. Następnie wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 32 cm i piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
3. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 warstwy.
4) Baza kawowa . Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 32 cm i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
5. Krem: 1/2 szklanki mleka wymieszać z budyniem w proszku, mąką, żółtkami i kawą karmelową – dokładnie wymieszać do połączenia.
6. Pozostałe mleko (1+1/2 szklanki) zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlej przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową – gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, a po ugotowaniu ostudź, przykryj folią spożywczą i możesz również przechowywać w lodówce.
7. Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodać zimny budyń – mieszać do połączenia.
8. Żelatynę zalać 6 łyżeczkami zimnej wody – wymieszać do połączenia, a następnie odstawić do napęcznienia.
9. W małym rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao – podgrzewać do połączenia składników. Do ciepłej masy dodać żelatynę – mieszać do rozpuszczenia, a następnie odstawić do lodówki.
10) Rozsmarować 1/2 masy na jednej warstwie upieczonego ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugą warstwą ciasta, a wierzch ciasta udekorować przygotowanym lukrem i posypać płatkami kokosowymi.
[irp posts=”251670″ ]
11. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!