Strona główna PRZEPISY Ciasto biszkoptowe z warstwą kokosową i kawową

Ciasto biszkoptowe z warstwą kokosową i kawową

Witamy w naszym przepisie na biszkopt z warstwą kokosowo-kawową, który przyniesie fale radości wprost na Twój talerz. Oczaruje smakiem i zachwyci prostotą. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce. Niebo w gębie i na talerzu!

Jogurtowe placuszki z jabłkami

Piškotový dort s kokosovou a kávovou vrstvou

Ciasto biszkoptowe z kokosem i warstwą kawową

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Baza kakaowa:

  • 4 białka jaj
  • 200 g cukru granulowanego – (1 filiżanka)
  • 4 żółtka
  • 1/2 bitej śmietany – lub według uznania
  • 2 łyżki oleju
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Baza kawowa:

  • 4 białka jaj
  • 1/2 bitej śmietany – lub według uznania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru granulowanego – (1 filiżanka)
  • 150-160 g płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Śmietana:

  • 500 ml mleka – (2 szklanki)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kawy karmelowej
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła

Lukier:

  • 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżeczek zimnej wody
  • 110 g mleka
  • 40 g masła
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki kakao

Do dekoracji i posypania:

  • płatki kokosowe

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu

Jak będziemy postępować:

1. baza kakaowa : białka ubijamy z bitą śmietaną dodając pod koniec 1 łyżkę cukru – miksujemy nie przerywając, następnie dodajemy po 1 żółtku i dolewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy widelcem do połączenia.

2. Następnie wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 32 cm i piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.

3. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 warstwy.

4) Baza kawowa . Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 32 cm i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.

5. Krem: 1/2 szklanki mleka wymieszać z budyniem w proszku, mąką, żółtkami i kawą karmelową – dokładnie wymieszać do połączenia.

6. Pozostałe mleko (1+1/2 szklanki) zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlej przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową – gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, a po ugotowaniu ostudź, przykryj folią spożywczą i możesz również przechowywać w lodówce.

7. Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodać zimny budyń – mieszać do połączenia.

8. Żelatynę zalać 6 łyżeczkami zimnej wody – wymieszać do połączenia, a następnie odstawić do napęcznienia.

9. W małym rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao – podgrzewać do połączenia składników. Do ciepłej masy dodać żelatynę – mieszać do rozpuszczenia, a następnie odstawić do lodówki.

10) Rozsmarować 1/2 masy na jednej warstwie upieczonego ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugą warstwą ciasta, a wierzch ciasta udekorować przygotowanym lukrem i posypać płatkami kokosowymi.

[irp posts=”251670″ ]

11. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!