Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w domach unosi się zapach przypraw i słodyczy. A czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych świątecznych słodyczy? Dziś przedstawiamy przepis na pyszne świąteczne ciasteczka z dżemem, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Jogurtowe placuszki z jabłkami
Ciasteczka z dżemem
- około 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 2 białka
- 100 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- marmolada lub dżem – do smaku
Z podanych składników wychodzi około 55 ciastek.
Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu
1) W misce ubić mikserem zmiękczone masło, cukier puder i cukier waniliowy na gładką masę.
2. Używając miksera, wbij białka do masy maślanej.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, ale bardzo miękkie, elastyczne i lekko lepkie. Należy uważać, aby nie dodać zbyt dużo mąki, ponieważ wtedy trudno będzie uformować ciasteczka za pomocą torebki.
4. Umieść ciasto w worku z nasadką o średnicy 1 cm (my użyliśmy nasadki w kształcie gwiazdy z 12 punktami).
5. Umieść ciasto na natłuszczonej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj ciasteczka. Zostaw między nimi odstępy.
6. Zrób małe wgłębienie na środku każdego ciasteczka (palcem).
7. Wypełnij wgłębienia na środku ciasteczek dżemem lub konfiturą owocową.
8. Piec ciastka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut, aż zaczną nabierać złotego koloru.
9. Pozostaw do ostygnięcia.
10. Przenieś je na tacę i podawaj z przyjemnością!
Życzymy smacznego w gronie najbliższych!