Strona główna PRZEPISY Ziemniaki nadziewane mięsem, śmietaną i serem – dodatkowe urozmaicenie posiłków

Ziemniaki nadziewane mięsem, śmietaną i serem – dodatkowe urozmaicenie posiłków

Dziś przedstawiamy przepis na ziemniaki faszerowane mięsem, śmietaną i serem, które urozmaicą i dodadzą smaku Twojej diecie. Do dzieła!

Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka

Brambory plněné masem, smetanou a sýrem - přidejte do jídel extra rozmanitost

Ziemniaki nadziewane mięsem, śmietaną i serem

  • 5 dużych ziemniaków
  • 700 g mięsa mielonego (kurczak, wieprzowina)
  • 250 g śmietany o zawartości tłuszczu 3,5%
  • 350 g startego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry lub 1 łyżka suszonej kolendry w torebce
  • 3 ząbki czosnku

Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!

1) Ziemniaki obrać i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Następnie przekrój je na pół i zrób w nich małe wgniecenie, aby uformować kształt łódki.

2. Umyj mięso i pokrój je na jak najmniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i usmaż na patelni z odrobiną oleju.

3. W osobnej misce wymieszać 2 łyżki oleju z solą, słodką mieloną papryką i drobno posiekaną kolendrą.

4. W okrągłej formie do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i ułóż ziemniaki wokół krawędzi.

5. Posmaruj każdy ziemniak mieszanką oleju i przypraw za pomocą silikonowego pędzelka.

Brambory plněné masem, smetanou a sýrem - přidejte do jídel extra rozmanitost

6. Włóż formę do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika i dodaj usmażone mięso do każdego ziemniaka.

8) Wymieszać śmietanę ze startym ząbkiem czosnku i równomiernie rozprowadzić na każdym ziemniaku.

9. Dodaj starty ser i ponownie włóż formę do piekarnika na kolejne 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Brambory plněné masem, smetanou a sýrem - přidejte do jídel extra rozmanitost

10. Czas pieczenia może się różnić w zależności od używanego piekarnika, niektóre pieką się szybciej niż inne. Ziemniaki są gotowe, gdy można je łatwo nakłuć widelcem, a ser jest lekko złoty.

Faszerowane ziemniaki to świetna przekąska na szybką kolację lub sycący lunch, najlepiej podawana z sezonową sałatką.

Smacznego! 🙂

Brambory plněné masem, smetanou a sýrem - přidejte do jídel extra rozmanitost