Witamy w królestwie czekoladowych serników, gdzie ten czekoladowy sernik łączy w sobie biszkoptowy spód z herbatnikami oreo uzupełniony pysznym kremem z twarogiem, mascarpone, kakao i śmietaną, który jest udekorowany polewą czekoladową i domową bitą śmietaną w kształcie róży. Niebo w gębie, na języku i na talerzu! Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak w niebie!
Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka
Sernik czekoladowy z mascarpone
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Baza:
- 240-250 g ciasteczek Oreo
- 100 g ciemnej czekolady + 100 g mlecznej czekolady
Krem:
- 500 g twarogu
- 500 g mascarpone
- 3 jajka + 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki śmietany 36%
Lukier czekoladowy:
- 100 ml śmietanki 36%
- 200 g czekolady
Domowa bita śmietana:
- 330 ml śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny lub zagęszczacza
Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!
Jak postępować:
1. baza: pokruszyć ciasteczka Oreo na kształt piasku – drobno.
2. Roztop masło na małym ogniu i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami – dokładnie wymieszaj.
3. Następnie wyłożyć je na dno tortownicy o wymiarach ok. 22 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia – docisnąć łyżką.
4) Krem.
5. Masę przelać do tortownicy na spód biszkoptowy – wyrównać szpatułką.
6. Umieść wysoką blachę do pieczenia wypełnioną do połowy gorącą wodą na najniższej półce piekarnika i umieść formę na środkowej półce.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 80-90 minut w temperaturze 165°C i ostudzić po upieczeniu.
8. Polewa: Podgrzać śmietankę w rondelku i zdjąć z ognia tuż przed gotowaniem, następnie dodać posiekaną czekoladę do gorącej śmietanki – mieszać do połączenia.
9. Gotową polewę rozprowadzić na ostudzonym serniku i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
10. Następnie udekoruj brzegi startą czekoladą.
11. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i zagęszczacz – wymieszać do połączenia. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij rozetki na wierzchu sernika.
12. Sernik czekoladowy z mascarpone podawać z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy Wam dobrego czekoladowego smaku!