Strona główna PRZEPISY Sernik czekoladowy z mascarpone

Sernik czekoladowy z mascarpone

Witamy w królestwie czekoladowych serników, gdzie ten czekoladowy sernik łączy w sobie biszkoptowy spód z herbatnikami oreo uzupełniony pysznym kremem z twarogiem, mascarpone, kakao i śmietaną, który jest udekorowany polewą czekoladową i domową bitą śmietaną w kształcie róży. Niebo w gębie, na języku i na talerzu! Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak w niebie!

Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka

Čokoládový cheesecake s mascarpone

Sernik czekoladowy z mascarpone

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Baza:

  • 240-250 g ciasteczek Oreo
  • 100 g ciemnej czekolady + 100 g mlecznej czekolady

Krem:

  • 500 g twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki śmietany 36%

Lukier czekoladowy:

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady

Domowa bita śmietana:

  • 330 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny lub zagęszczacza

Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!

Jak postępować:

1. baza: pokruszyć ciasteczka Oreo na kształt piasku – drobno.

2. Roztop masło na małym ogniu i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami – dokładnie wymieszaj.

3. Następnie wyłożyć je na dno tortownicy o wymiarach ok. 22 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia – docisnąć łyżką.

4) Krem.

5. Masę przelać do tortownicy na spód biszkoptowy – wyrównać szpatułką.

6. Umieść wysoką blachę do pieczenia wypełnioną do połowy gorącą wodą na najniższej półce piekarnika i umieść formę na środkowej półce.

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 80-90 minut w temperaturze 165°C i ostudzić po upieczeniu.

8. Polewa: Podgrzać śmietankę w rondelku i zdjąć z ognia tuż przed gotowaniem, następnie dodać posiekaną czekoladę do gorącej śmietanki – mieszać do połączenia.

9. Gotową polewę rozprowadzić na ostudzonym serniku i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

10. Następnie udekoruj brzegi startą czekoladą.

11. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i zagęszczacz – wymieszać do połączenia. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij rozetki na wierzchu sernika.

12. Sernik czekoladowy z mascarpone podawać z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy Wam dobrego czekoladowego smaku!