Wyobraź sobie połączenie świeżych truskawek i kremowego mascarpone w jednym pysznym deserze. Rolada truskawkowa z mascarpone to coś w sam raz dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, a jednocześnie łatwego w przygotowaniu. Przygotuj się na to, że stanie się nową gwiazdą Twojego stołu!
Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka
Rolada truskawkowa z mascarpone
Ciasto:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 120 g mąki
- 10 g miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 125 ml bitej śmietany
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g truskawek
Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!
1) Przygotowanie ciasta na bułkę: Oddzielić białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli do miski z białkami i ubijaj, aż utworzy się lekka piana, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż utworzy się sztywna piana. Stopniowo dodawać żółtka do masy z białek, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką od dołu do góry, aż masa dobrze się połączy. Teraz dodaj esencję waniliową i stopniowo wmieszaj mąkę. Mieszaj delikatnie, aby ciasto było przewiewne. Rozłóż papier do pieczenia na blasze, równomiernie rozprowadź ciasto i piecz w temperaturze 180°C przez 6-7 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu zdejmij ciasto i papier do pieczenia z blachy, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj krem. W innej misce ubij mascarpone na kremową masę, dodaj esencję waniliową i ubijaj, aż masa dobrze się połączy. Dodaj śmietanę do kremu mascarpone i delikatnie mieszaj od dołu do góry, aż dobrze się połączą. Przygotuj krem, gdy ciasto będzie schłodzone. Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki, odsączyć na sitku.
3. złożyć roladę. Usunąć folię spożywczą z ciasta i delikatnie odkleić papier do pieczenia. Na cieście równomiernie rozprowadzić grubą warstwę kremu mascarpone, posypać pokrojonymi truskawkami i ciasno zwinąć. Zawinąć roladę w folię, zacisnąć końce i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po 2-3 godzinach zdjąć folię, posypać roladę cukrem pudrem i pokroić w plastry.
Życzymy smacznego i powodzenia w gotowaniu!