Niezależnie od tego, czy szukasz inspiracji na rodzinne wypieki, czy chcesz przygotować coś specjalnego dla gości, ta szarlotka z musem z białek i kruszonką jest świetnym rozwiązaniem. Jej przygotowanie jest proste, a rezultat? Absolutnie nie można mu się oprzeć!
Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka
Domowa szarlotka z musem z białek i kruszonką
Kruszonka:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
Nadzienie jabłkowe:
- 1,3-1,5 kg jabłek
- 1/2 małej cytryny
- 50-60 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej bez cukru
Biały mus:
- 4 białka jaj
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!
1) Zagnieść: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i dodać masło – wymieszać, następnie dodać żółtka i rozcierać między palcami, aż powstanie kruszonka. Większą część kruszonki rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 32 cm, a drugą część przełożyć do miski. Blachę i miskę z kruszonką wstawić do lodówki.
2. Nadzienie jabłkowe: Obrane jabłka zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Garnek z jabłkami postawić na palniku, dolać około 50-60 ml wody i dodać cukier – podgrzewać aż jabłka zmiękną, na koniec dodać proszek żelujący – chwilę mieszać i podgrzewać na małym ogniu.
3) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier.
4. Rozłóż ugotowane jabłka na kruszonce w naczyniu do pieczenia i wygładź, a następnie nałóż ubitą pianę z białek i posyp powierzchnię wcześniej odłożoną kruszonką.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
6. Podawaj szarlotkę z musem z białek i kruszonką po upieczeniu z miłością, wspaniałym smakiem i uśmiechem na twarzy.
Przyjaciele, życzymy smacznego!