Strona główna PRZEPISY Ciasto z nadzieniem kawowym i musem cytrynowym

Ciasto z nadzieniem kawowym i musem cytrynowym

Szukasz łatwej i szybkiej przekąski do popołudniowej kawy, a może spodziewasz się gości i chciałbyś ich czymś poczęstować? Dziś przygotujemy łatwe ciasto z nadzieniem kawowym i musem cytrynowym. Przygotowanie jest bardzo proste i może je zrobić każdy, nawet początkujący w kuchni! Od razu pokochasz ten przepis i poczujesz się jak na chmurce z filiżanką pysznej kawy.

Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka

Dort s kávovou náplní a citronovou pěnou

Ciasto z nadzieniem kawowym i pianką cytrynową

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Baza:

  • 5 białek jaj
  • 500 ml śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki

Inne:

  • powidła śliwkowe – (opcjonalnie)

Pianka kawowa:

  • 2-3 łyżki żelatyny + 6-9 łyżek zimnej wody + 1 łyżka śmietanki
  • 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
  • 2-3 łyżki kawy zbożowej – karmel Inka
  • 1 łyżka cukru pudru lub do smaku

Mus śmietankowo-cytrynowy:

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej + 300 ml wrzącej wody
  • 500 ml śmietany

Do dekoracji i posypania:

  • 80 g ciemnej startej czekolady

Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!

Jak postępować:

1.

2. Wylej ciasto na blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.

3. Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić na 2 warstwy, a następnie rozsmarować krem czekoladowo-orzechowy na jednym arkuszu ciasta.

4. Mus kawowy.

5) Krem czekoladowo-orzechowy – ubijać do zgęstnienia i na koniec dodać kawę – mieszać do połączenia.

6) Żelatynę podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, połączyć z 1 łyżką śmietany – energicznie wymieszać, a następnie połączyć z resztą masy.

7. Rozprowadzić piankę kawową na warstwie kremu i przykryć drugim arkuszem ciasta.

8.Rozpuścić galaretkę cytrynową w 300 ml wrzącej wody, odstawić i ostudzić, a następnie ubić śmietanę na białą pianę.

9. Schłodzoną śmietankę ubijamy do zgęstnienia, na koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę – mieszamy do połączenia i natychmiast rozsmarowujemy i wygładzamy masę.

10. Następnie schłodzić i udekorować wierzch – posypać startą czekoladą.

11. Podawać ciasto z nadzieniem kawowym i musem cytrynowym z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!