Szukasz łatwej i szybkiej przekąski do popołudniowej kawy, a może spodziewasz się gości i chciałbyś ich czymś poczęstować? Dziś przygotujemy łatwe ciasto z nadzieniem kawowym i musem cytrynowym. Przygotowanie jest bardzo proste i może je zrobić każdy, nawet początkujący w kuchni! Od razu pokochasz ten przepis i poczujesz się jak na chmurce z filiżanką pysznej kawy.
Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka
Ciasto z nadzieniem kawowym i pianką cytrynową
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Baza:
- 5 białek jaj
- 500 ml śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
Inne:
- powidła śliwkowe – (opcjonalnie)
Pianka kawowa:
- 2-3 łyżki żelatyny + 6-9 łyżek zimnej wody + 1 łyżka śmietanki
- 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
- 2-3 łyżki kawy zbożowej – karmel Inka
- 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
Mus śmietankowo-cytrynowy:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej + 300 ml wrzącej wody
- 500 ml śmietany
Do dekoracji i posypania:
- 80 g ciemnej startej czekolady
Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!
Jak postępować:
1.
2. Wylej ciasto na blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
3. Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić na 2 warstwy, a następnie rozsmarować krem czekoladowo-orzechowy na jednym arkuszu ciasta.
4. Mus kawowy.
5) Krem czekoladowo-orzechowy – ubijać do zgęstnienia i na koniec dodać kawę – mieszać do połączenia.
6) Żelatynę podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, połączyć z 1 łyżką śmietany – energicznie wymieszać, a następnie połączyć z resztą masy.
7. Rozprowadzić piankę kawową na warstwie kremu i przykryć drugim arkuszem ciasta.
8.Rozpuścić galaretkę cytrynową w 300 ml wrzącej wody, odstawić i ostudzić, a następnie ubić śmietanę na białą pianę.
9. Schłodzoną śmietankę ubijamy do zgęstnienia, na koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę – mieszamy do połączenia i natychmiast rozsmarowujemy i wygładzamy masę.
10. Następnie schłodzić i udekorować wierzch – posypać startą czekoladą.
11. Podawać ciasto z nadzieniem kawowym i musem cytrynowym z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!