Witamy w przepisie na nieodparty tort Pavlova z mascarpone i truskawkami! To pyszne połączenie chrupiącej skórki, kremowego mascarpone i orzeźwiających truskawek z pewnością Cię zachwyci. Przygotuj się na eksplozję smaku i pyszne doznania z każdym kęsem.
Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka
Tort Pavlova z mascarpone i truskawkami
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 200 g bitej śmietany
- 250 g mascarpone
- 300 g truskawek
- sól
Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!
1) Przygotowanie białek: Zacznij od wymieszania białek o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli do uzyskania piany.
2. Stopniowo dodawaj zwykły cukier i cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści i uzyskasz białą i błyszczącą pianę. Proces ten może potrwać około 15 minut.
3. Dodaj skrobię kukurydzianą i sok z cytryny: Dodaj skrobię kukurydzianą i sok z cytryny i ubijaj przez kolejną minutę. Skrobia kukurydziana pomoże związać ciasto bezowe (osłonkę) i nie pozostanie zbyt kruche po upieczeniu.
4. Ułóż warstwę papieru do pieczenia na blasze o średnicy 24 cm, wylej ciasto bezowe, zrób wgłębienie na środku łyżką i piecz w temperaturze 120 stopni przez 60 minut.
5. Po 60 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
6. Przygotować krem.
7) Montaż tortu: ostrożnie ułożyć wierzch bezowej skorupki na talerzu, wypełnić kremem mascarpone i bitą śmietaną, a następnie udekorować truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
8. Teraz tort Pavlova z mascarpone i truskawkami jest gotowy do degustacji!
Smacznego i powodzenia w gotowaniu!