Strona główna PRZEPISY Tort Pavlova z mascarpone i truskawkami – nie można się oprzeć!

Tort Pavlova z mascarpone i truskawkami – nie można się oprzeć!

Witamy w przepisie na nieodparty tort Pavlova z mascarpone i truskawkami! To pyszne połączenie chrupiącej skórki, kremowego mascarpone i orzeźwiających truskawek z pewnością Cię zachwyci. Przygotuj się na eksplozję smaku i pyszne doznania z każdym kęsem.

Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka

Dort Pavlova s mascarpone a jahodami - neodoláte!

Tort Pavlova z mascarpone i truskawkami

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 200 g bitej śmietany
  • 250 g mascarpone
  • 300 g truskawek
  • sól

Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!

1) Przygotowanie białek: Zacznij od wymieszania białek o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli do uzyskania piany.

2. Stopniowo dodawaj zwykły cukier i cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści i uzyskasz białą i błyszczącą pianę. Proces ten może potrwać około 15 minut.

3. Dodaj skrobię kukurydzianą i sok z cytryny: Dodaj skrobię kukurydzianą i sok z cytryny i ubijaj przez kolejną minutę. Skrobia kukurydziana pomoże związać ciasto bezowe (osłonkę) i nie pozostanie zbyt kruche po upieczeniu.

4. Ułóż warstwę papieru do pieczenia na blasze o średnicy 24 cm, wylej ciasto bezowe, zrób wgłębienie na środku łyżką i piecz w temperaturze 120 stopni przez 60 minut.

5. Po 60 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

6. Przygotować krem.

7) Montaż tortu: ostrożnie ułożyć wierzch bezowej skorupki na talerzu, wypełnić kremem mascarpone i bitą śmietaną, a następnie udekorować truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.

Dort Pavlova s mascarpone a jahodami - neodoláte!

8. Teraz tort Pavlova z mascarpone i truskawkami jest gotowy do degustacji!

Smacznego i powodzenia w gotowaniu!

Dort Pavlova s mascarpone a jahodami - neodoláte!