Ten biszkoptowy deser z białym kremem i polewą czekoladową to świetny wybór dla każdego, kto kocha słodycze. Przygotuj się na to, że ten deser szybko zniknie z talerzy!
Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka
Deser biszkoptowy z białym kremem i polewą czekoladową
Podstawa:
- 160 g herbatników kakaowych BEBE
- 70 g roztopionego masła
Krem:
- 220 g cukru
- 60 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 15 g żelatyny + 60 ml wody
Polewa:
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml ciepłej śmietanki 33
Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!
1) Ciasteczka kakaowe BEBE umieścić w blenderze – zmielić na piasek i przełożyć do miski, a następnie dodać roztopione masło – wymieszać i przelać do obręczy wyłożonej folią spożywczą i papierem pergaminowym – wygładzić dno słoika i przechowywać w lodówce.
2. Do małego rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę – mieszamy, a następnie dodajemy sok z cytryny – gotujemy na małym ogniu.
3. Galaretkę wsypujemy do miski i dodajemy wodę – mieszamy i odstawiamy, następnie rozpuszczamy i przelewamy do dużej miski – ubijamy i stopniowo dodajemy ugotowaną masę – dalej ubijamy do uzyskania ładnej białej piany, którą następnie nakładamy na biszkoptowy spód w obręczy – ładnie wygładzamy i przechowujemy w lodówce.
4. W innej misce posiekaj ciemną, mleczną czekoladę i zalej gorącą śmietaną 33% – wymieszaj, a następnie polej śmietaną – ładnie wygładź na całej powierzchni i bokach ciasta i przechowuj w lodówce do zastygnięcia.
5. Podawaj biszkoptowy deser z białą śmietaną i polewą czekoladową z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!