Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na deser bez pieczenia z budyniu waniliowego z polewą czekoladową. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, wszyscy docenią słodki smak pysznego deseru. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce.
Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta
Deser z budyniu waniliowego bez pieczenia z polewą czekoladową
Co będzie potrzebne:
Baza- Ciasto:
- 500 g herbatników
- 40 g płatków kokosowych
- 150 g śmietany
- 100 g masła
- 300 g nutelli
Śmietana:
- 1 litr zimnego mleka
- 200 g cukru
- 130 skrobi kukurydzianej
- 3 żółtka
- 120 g
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 opakowania cukru waniliowego
Lukier:
- 200 g czekolady
- 250 ml śmietany
Mak, kokos i krem waniliowy: Trójca, która cię zachwyci
Jak postępować:
1) Herbatniki rozdrobnić w robocie kuchennym, następnie przełożyć do miski i dodać do nich płatki kokosowe – wymieszać.
2. W osobnej misce wymieszaj śmietanę i masło – ubij, a następnie dodaj Nutellę – kontynuuj ubijanie, a powinieneś uzyskać jednolitą i spójną kompozycję.
3. Następnie wylej mieszaninę na herbatniki – dobrze wymieszaj i baza jest gotowa!
4. Umieść papier do pieczenia w kwadratowej formie o średnicy około 26 cm i rozprowadź na nim spód z herbatników, ładnie go rozprowadzając i wygładzając.
5. W misce wymieszać cukier ze skrobią kukurydzianą – wymieszać.
6. Wlej zimne mleko do rondla, a następnie wymieszaj z cukrem i skrobią oraz dodaj 3 żółtka – wymieszaj.
7. Postawić garnek na małym ogniu – mieszać do zgęstnienia. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
8. Następnie w osobnej misce ubij masło na pianę, dodaj esencję waniliową i cukier waniliowy – kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj schłodzony krem waniliowy – ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
9. Rozłóż krem waniliowy na spodzie z herbatników i wygładź szpatułką.
10. Połam czekoladę na małe kawałki i wymieszaj z gorącą śmietaną – wymieszaj, a następnie nałóż na krem waniliowy i delikatnie wygładź szpatułką.
11. Następnie umieść ciasto w lodówce na noc, aby mocno zastygło.
12) Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!