Strona główna PRZEPISY Mak, kokos i krem waniliowy: Trójca, która cię zachwyci

Mak, kokos i krem waniliowy: Trójca, która cię zachwyci

Ciesz się czasem spędzonym z rodziną i zafunduj sobie coś słodkiego. Ten przepis na pyszne ciasto makowo-kokosowe z kremem waniliowym, które pokochasz od razu, pasuje również do pysznej kawy i herbaty.

Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!

makově kokosový koláč s vanilkovým krémem

Makowy tort kokosowy z kremem waniliowym

Co będzie potrzebne:

Spód makowy i kokosowy:

  • 120 g maku
  • 100 g kokosu
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • 8 białek jaj
  • szczypta soli
  • 220 g cukru granulowanego

Krem waniliowy:

  • 400 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 180 g cukru pudru
  • 40 g skrobi (lub budyń waniliowy)
  • 300 g masła (82 % tłuszczu) – w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Inne:

  • 200 ml mocnej kawy
  • 200 g herbatników

Lukier:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Czy jesteś przytłoczony sezonowymi zbiorami jabłek? Szybki przepis na kremową szarlotkę z waniliowym puddingiem z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

1) Baza makowo-kokosowa.

2. Wysmaruj dużą formę o wymiarach 36 x 28 cm masłem i oprósz mąką.

3. Wymieszaj mak, kokos, mąkę w misce i odstaw na bok.

4. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Następnie dodać mak, kokos i mąkę, delikatnie mieszając szpikulcem ruchem od dołu do góry.

5. Następnie rozprowadź gotową masę makowo-kokosową w przygotowanej formie i piecz przez 22-25 minut w średniej temperaturze 180ºC.

Mák, kokos a vanilkový krém: Trojice, která Vás nadchne

6. Wlej mleko do rondelka – gotuj na małym ogniu, aż zacznie wrzeć.

7) W drugim garnku umieścić żółtka i cukier puder – mieszać szpatułką, aż się połączą i rozjaśnią, a następnie dodać skrobię i zmiksować.

8. Następnie, w 3 partiach, dodaj gorące mleko do kremu z żółtek, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie przenieś rondel na kuchenkę (średni ogień) i stale mieszaj trzepaczką, aż krem zgęstnieje.

9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

10. Osobno zmiksować masło, aż się spieni. Gdy śmietanka ostygnie, dodaj ekstrakt waniliowy – wymieszaj trochę, aby ponownie stała się kremowa, a następnie dodaj łyżkę śmietanki do masła – ponownie wymieszaj, aby połączyć.

11. W międzyczasie zaparz mocną kawę i namocz w niej biszkopty, a następnie ułóż je na wierzchu kremu waniliowego.

makově kokosový koláč s vanilkovým krémem

12) Po ułożeniu biszkoptów wstawić formę do lodówki na 15-20 minut.

13. Aby przygotować polewę, wymieszaj czekoladę z olejem kokosowym, a następnie wyjmij formę z lodówki i polej nią ciasto. Następnie włóż formę z powrotem do lodówki na kilka godzin, aby polewa zastygła i smaki się połączyły.

14 Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i radością.

makově kokosový koláč s vanilkovým krémem

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!