Ciesz się czasem spędzonym z rodziną i zafunduj sobie coś słodkiego. Ten przepis na pyszne ciasto makowo-kokosowe z kremem waniliowym, które pokochasz od razu, pasuje również do pysznej kawy i herbaty.
Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!
Makowy tort kokosowy z kremem waniliowym
Co będzie potrzebne:
Spód makowy i kokosowy:
- 120 g maku
- 100 g kokosu
- 3 łyżki zwykłej mąki
- 8 białek jaj
- szczypta soli
- 220 g cukru granulowanego
Krem waniliowy:
- 400 ml mleka
- 8 żółtek
- 180 g cukru pudru
- 40 g skrobi (lub budyń waniliowy)
- 300 g masła (82 % tłuszczu) – w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Inne:
- 200 ml mocnej kawy
- 200 g herbatników
Lukier:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
1) Baza makowo-kokosowa.
2. Wysmaruj dużą formę o wymiarach 36 x 28 cm masłem i oprósz mąką.
3. Wymieszaj mak, kokos, mąkę w misce i odstaw na bok.
4. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Następnie dodać mak, kokos i mąkę, delikatnie mieszając szpikulcem ruchem od dołu do góry.
5. Następnie rozprowadź gotową masę makowo-kokosową w przygotowanej formie i piecz przez 22-25 minut w średniej temperaturze 180ºC.
6. Wlej mleko do rondelka – gotuj na małym ogniu, aż zacznie wrzeć.
7) W drugim garnku umieścić żółtka i cukier puder – mieszać szpatułką, aż się połączą i rozjaśnią, a następnie dodać skrobię i zmiksować.
8. Następnie, w 3 partiach, dodaj gorące mleko do kremu z żółtek, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie przenieś rondel na kuchenkę (średni ogień) i stale mieszaj trzepaczką, aż krem zgęstnieje.
9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
10. Osobno zmiksować masło, aż się spieni. Gdy śmietanka ostygnie, dodaj ekstrakt waniliowy – wymieszaj trochę, aby ponownie stała się kremowa, a następnie dodaj łyżkę śmietanki do masła – ponownie wymieszaj, aby połączyć.
11. W międzyczasie zaparz mocną kawę i namocz w niej biszkopty, a następnie ułóż je na wierzchu kremu waniliowego.
12) Po ułożeniu biszkoptów wstawić formę do lodówki na 15-20 minut.
13. Aby przygotować polewę, wymieszaj czekoladę z olejem kokosowym, a następnie wyjmij formę z lodówki i polej nią ciasto. Następnie włóż formę z powrotem do lodówki na kilka godzin, aby polewa zastygła i smaki się połączyły.
14 Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i radością.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!