Strona główna PRZEPISY Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta

Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta

Jeśli i Ty jesteś miłośnikiem deserów z jabłkami, mamy dla Ciebie przepis na przewiewną i prostą szarlotkę, która rozpływa się w ustach! Dziś wspólnie przygotujemy tę szarlotkę i wrócimy do czasów dzieciństwa, kiedy robiła ją dla nas nasza babcia. Jeden z najprostszych przepisów na szarlotkę z nadzieniem jabłkowym. Ciasto jest przewiewne i miękkie, a w połączeniu z nadzieniem jabłkowym jest po prostu luksusowe.

Jablečný koláč, který se rozpouští v ústech - Vzdušný a jednoduchý

Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!

Zwiewna i prosta szarlotka

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 350 g zwykłej mąki
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 4 słodkie jabłka

Do posypania:

  • cukier puder/cynamon

Czy jesteś przytłoczony sezonowymi zbiorami jabłek? Szybki przepis na kremową szarlotkę z waniliowym puddingiem z ciasta francuskiego

Jak postępować:

1) Jajka ubić na jednolitą masę, dodać mleko, a następnie partiami zacząć dodawać cukier – ubijać masę do uzyskania gęstej i zwartej konsystencji.

2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej – wyrób gęste i jednolite ciasto, a następnie dodaj masło.

3) Słodkie jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta – wymieszać. (Owoce dobrać tak, aby tworzyły równowagę smakową ze słodkim ciastem).

4. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem i wlej do niej ciasto.

Jablečný koláč, který se rozpouští v ústech - Vzdušný a jednoduchý

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

6. Po upieczeniu wyjąć formę i pozostawić ciasto do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem lub wymieszać cukier z cynamonem.

7. Podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Jablečný koláč, který se rozpouští v ústech - Vzdušný a jednoduchý

Jablečný koláč, který se rozpouští v ústech - Vzdušný a jednoduchý

Przyjaciele, życzymy Wam dobrego smaku!