6Przyjeżdża do Ciebie gość i chcesz poczęstować go pysznym, smacznym i bardzo smacznym ciastem. Ten przepis na delikatne i pyszne ciasto jest właściwym rozwiązaniem. Nie czekaj ani chwili i zacznij piec. Ty i Twoi bliscy będziecie zachwyceni!
Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta
Co będzie potrzebne:
Wlać:
- 3 jabłka
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- 100 ml soku z cytryny
Ciasto jabłkowe:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- starta skórka z cytryny
- 100 ml oleju
- 150 ml mleka
- 250 g mąki zwykłej
- 14 g proszku do pieczenia
- 1 pokrojone jabłko
Do posypania:
- cukier waniliowy
- cukier puder
Mak, kokos i krem waniliowy: Trójca, która cię zachwyci
Sposób przygotowania:
1) Jabłka umyć, wydrążyć środek i pokroić w półksiężyce.
2. Wlać wodę do rondla, dodać cukier i wymieszać. Dodaj sok z cytryny i ponownie zamieszaj.
3. Zalać solanką jabłka w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
4. Po 30 minutach zdjąć folię i przełożyć jabłka na talerz.
5. Umieść jajka, cukier i startą skórkę z cytryny w misce i wymieszaj trzepaczką. Dodać olej, a następnie mleko, mąkę i przesiany proszek do pieczenia i dalej mieszać.
6. Wyrobić ciasto, do którego dodać pokrojone jabłko i wymieszać.
7. Wlać ciasto do naczynia do pieczenia i ładnie rozprowadzić.
8. Osuszyć jabłka, zwinąć je w kształt róży i ułożyć obok siebie na cieście w naczyniu.
9. Posypać cukrem waniliowym.
10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
11. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest upieczone, a jeśli tak, wyjmij je z piekarnika.
12. Na koniec posyp je cukrem pudrem.
13) Podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.