Nie wiesz co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na makaron z boczkiem i domowym majonezem. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad. Śmiało więc zabierz się za jego przygotowanie, a rezultat z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta
Makaron z boczkiem i domowym majonezem
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 100 g boczku
- 230 g makaronu fusilli
- oliwa z oliwek – w razie potrzeby do polania makaronu
- 30 g czerwonej cebuli
- 30 g zielonej cebuli
- 75 g groszku (mrożonego)
- 75 g ugotowanej kukurydzy
Domowy majonez:
- 1 jajko
- 50 ml śmietany
- 25 g musztardy
- 15 g cukru
- 10 ml soku z cytryny
- 1/2 ząbka zmiażdżonego czosnku
- 5 g soli
- 300 g oleju roślinnego
- czarny pieprz – do smaku
Ciasto z kwaśną śmietaną i nutą wanilii
Jak postępować:
1) Umieścić pokrojony boczek na patelni – smażyć go z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości, a następnie po usmażeniu zdjąć go z patelni, przenieść na deskę do krojenia i pozostawić do ostygnięcia.
2. Umieść makaron fusilli w garnku z wrzącą osoloną wodą – gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale najlepiej al dente.
3. Po ugotowaniu makaronu, usuń 2 chochle wody i odstaw na bok, aż będzie gotowy do użycia.
4. Następnie odcedź makaron z wrzącej wody i przecedź go przez sito pod zimną bieżącą wodą.
5. Przełóż ostudzony makaron z powrotem do garnka, dodaj oliwę z oliwek – wymieszaj, aby pokryć go oliwą i zapobiec przywieraniu, a następnie przełóż do miski.
6. Pokrój zrumieniony boczek w bardzo drobną kostkę.
7. Do makaronu w misce dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, zieloną cebulę, zielone łodygi selera naciowego, groszek, ugotowaną kukurydzę i na koniec drobno pokrojony podsmażony boczek.
8. Ubij jajka w wysokiej misce, wlej śmietanę, dodaj musztardę, dodaj cukier, dodaj sok z cytryny, dodaj wyciśnięty czosnek i dopraw solą.
9. Następnie mieszamy składniki – miksujemy ręcznym mikserem i partiami dodajemy olej – ubijamy do uzyskania gładkiego kremowego majonezu.
10. Po ubiciu wlej gotowy majonez do miski z makaronem wraz ze składnikami. Doprawić solą, czarnym pieprzem – wymieszać i dodać pozostałą wodę z ugotowanego makaronu – ponownie wymieszać.
11. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i poczuciem, że dobrze się spisałeś.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!