Strona główna PRZEPISY Makaron z boczkiem i domowym majonezem

Makaron z boczkiem i domowym majonezem

Nie wiesz co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na makaron z boczkiem i domowym majonezem. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad. Śmiało więc zabierz się za jego przygotowanie, a rezultat z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

Makaron z boczkiem i domowym majonezem

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 100 g boczku
  • 230 g makaronu fusilli
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby do polania makaronu
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 30 g zielonej cebuli
  • 75 g groszku (mrożonego)
  • 75 g ugotowanej kukurydzy

Domowy majonez:

  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany
  • 25 g musztardy
  • 15 g cukru
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1/2 ząbka zmiażdżonego czosnku
  • 5 g soli
  • 300 g oleju roślinnego
  • czarny pieprz – do smaku

Ciasto z kwaśną śmietaną i nutą wanilii

Jak postępować:

1) Umieścić pokrojony boczek na patelni – smażyć go z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości, a następnie po usmażeniu zdjąć go z patelni, przenieść na deskę do krojenia i pozostawić do ostygnięcia.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

2. Umieść makaron fusilli w garnku z wrzącą osoloną wodą – gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale najlepiej al dente.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

3. Po ugotowaniu makaronu, usuń 2 chochle wody i odstaw na bok, aż będzie gotowy do użycia.

4. Następnie odcedź makaron z wrzącej wody i przecedź go przez sito pod zimną bieżącą wodą.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

5. Przełóż ostudzony makaron z powrotem do garnka, dodaj oliwę z oliwek – wymieszaj, aby pokryć go oliwą i zapobiec przywieraniu, a następnie przełóż do miski.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

6. Pokrój zrumieniony boczek w bardzo drobną kostkę.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

7. Do makaronu w misce dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, zieloną cebulę, zielone łodygi selera naciowego, groszek, ugotowaną kukurydzę i na koniec drobno pokrojony podsmażony boczek.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

8. Ubij jajka w wysokiej misce, wlej śmietanę, dodaj musztardę, dodaj cukier, dodaj sok z cytryny, dodaj wyciśnięty czosnek i dopraw solą.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

9. Następnie mieszamy składniki – miksujemy ręcznym mikserem i partiami dodajemy olej – ubijamy do uzyskania gładkiego kremowego majonezu.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

10. Po ubiciu wlej gotowy majonez do miski z makaronem wraz ze składnikami. Doprawić solą, czarnym pieprzem – wymieszać i dodać pozostałą wodę z ugotowanego makaronu – ponownie wymieszać.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

11. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i poczuciem, że dobrze się spisałeś.

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

Těstoviny se slaninou a domácí majonézou

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!