Strona główna PRZEPISY Ciasto z kwaśną śmietaną i nutą wanilii

Ciasto z kwaśną śmietaną i nutą wanilii

Zanurz się w świecie delikatnych deserów z tym luksusowym ciastem. Połączenie delikatnego ciasta, pachnącego dżemu i bogatej kwaśnej śmietany sprawi, że będzie to nieodparta uczta dla Twojego podniebienia!

Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!


Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki półtłustej (1 szklanka = 250 ml)
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka kremu waniliowego
  • 1 łyżka stołowa solonej maślanki
  • 750 g kwaśnej śmietany (16% tłuszczu)

Czy jesteś przytłoczony sezonowymi zbiorami jabłek? Szybki przepis na kremową szarlotkę z waniliowym puddingiem z ciasta francuskiego

Procedura:

Przygotowanie ciasta:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrób gładkie ciasto.
  2. Podziel ciasto na dwie połowy. Umieść jedną na blasze do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, a drugą włóż do zamrażarki.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Dodać budyń waniliowy i solamyl.
  3. Wymieszać z kwaśną śmietaną.

Aby złożyć ciasto:

  1. Rozłóż warstwę marmolady na arkuszu ciasta.
  2. Następnie dodać nadzienie.
  3. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta z zamrażarki.

Pieczenie:

  1. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut.
  2. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku na 20 minut.

Polecane artykuły:


Uwagi:

Kruche ciasto z kwaśną śmietaną to idealny deser na różne okazje lub po prostu jako uczta dla siebie. Rozpieść swoje kubki smakowe!