Strona główna PRZEPISY Warstwowy tort czekoladowy z kremem morelowo-sernikowym

Warstwowy tort czekoladowy z kremem morelowo-sernikowym

Wszyscy kochamy czekoladę i każdy z nas zasługuje na okazjonalną ucztę w postaci pysznego deseru. Dzisiejszy przepis na warstwowe ciasto czekoladowe z kremem morelowo-śmietanowym to idealny sposób na połączenie miłości do czekolady z orzeźwiającym smakiem moreli i śmietany.

Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Warstwowe ciasto czekoladowe z kremem morelowo-twarogowym

Co będzie potrzebne:

Deser dla leniwych: niesamowita i soczysta szarlotka bez pracy

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru – (3/4 szklanki)
  • 1 szklanka cukru ((4 łyżki cukru)) – szczypta soli
  • 120 g mąki – (3/4 szklanki)
  • 30 g kakao w proszku – (2,5 łyżki stołowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 600 g moreli – (4 filiżanki)
  • 100 g cukru – (1/2 szklanki)
  • 25 g skrobi kukurydzianej – (2 łyżki stołowe) + 30 g wody – (2 łyżki stołowe)
  • 100 g masła – (4 łyżki stołowe)
  • 600 g twarogu – (2,5 filiżanki)
  • 100 g cukru – (2 filiżanki)

Polewa:

  • 200 g czekolady
  • 100 g masła – (4 łyżki stołowe)

Sposób przygotowania:

1. ubić jajka w misce, dodać cukier, dodać szczyptę soli – ubić, a następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia w 2 porcjach – dobrze wymieszać.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

2. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 28 x 18 cm wyłożoną pergaminem i wlej do niej ciasto.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.

4. Wyjąć morele i przekroić je na pół, a następnie przełożyć do miski na puree.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

5. Po zmiksowaniu przełożyć na patelnię, dodać cukier – gotować na małym ogniu, a następnie dodać skrobię kukurydzianą i wodę wymieszaną na patelni – gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

6. Gdy dżem się zagotuje, przenieś go do innej miski i dodaj masło – mieszaj, aż masło się rozpuści, a następnie przykryj miskę folią spożywczą.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

7. Wyjmij upieczone ciasto z formy i pokrój je na 3 części.

8. Twarożek przełożyć do miski, dodać cukier – ubić i dodać dżem morelowy – dalej ubijać i krem gotowy!

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

9. Za pomocą worka do dekoracji nałóż krem i ładnie go wygładź, następnie przykryj drugą częścią ciasta, powtórz proces i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

10. Umieść połamaną czekoladę w innej misce i dodaj masło, rozpuść je w mikrofalówce – wymieszaj.

11. Ładnie rozprowadź lukier na powierzchni kremu i wstaw do lodówki na 15 minut.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

12) Można również użyć woreczka do dekoracji, aby zrobić ozdobne kółeczka i podawać z miłością i wspaniałym smakiem.

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Vrstvený čokoládový dort s meruňkovo-tvarohovým krémem

Przyjaciele, życzymy wam dobrego słodkiego smaku!

VIDEO GUIDE: