Wszyscy kochamy czekoladę i każdy z nas zasługuje na okazjonalną ucztę w postaci pysznego deseru. Dzisiejszy przepis na warstwowe ciasto czekoladowe z kremem morelowo-śmietanowym to idealny sposób na połączenie miłości do czekolady z orzeźwiającym smakiem moreli i śmietany.
Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami
Warstwowe ciasto czekoladowe z kremem morelowo-twarogowym
Co będzie potrzebne:
Deser dla leniwych: niesamowita i soczysta szarlotka bez pracy
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g cukru – (3/4 szklanki)
- 1 szklanka cukru ((4 łyżki cukru)) – szczypta soli
- 120 g mąki – (3/4 szklanki)
- 30 g kakao w proszku – (2,5 łyżki stołowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 600 g moreli – (4 filiżanki)
- 100 g cukru – (1/2 szklanki)
- 25 g skrobi kukurydzianej – (2 łyżki stołowe) + 30 g wody – (2 łyżki stołowe)
- 100 g masła – (4 łyżki stołowe)
- 600 g twarogu – (2,5 filiżanki)
- 100 g cukru – (2 filiżanki)
Polewa:
- 200 g czekolady
- 100 g masła – (4 łyżki stołowe)
Sposób przygotowania:
1. ubić jajka w misce, dodać cukier, dodać szczyptę soli – ubić, a następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia w 2 porcjach – dobrze wymieszać.
2. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 28 x 18 cm wyłożoną pergaminem i wlej do niej ciasto.
3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
4. Wyjąć morele i przekroić je na pół, a następnie przełożyć do miski na puree.
5. Po zmiksowaniu przełożyć na patelnię, dodać cukier – gotować na małym ogniu, a następnie dodać skrobię kukurydzianą i wodę wymieszaną na patelni – gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
6. Gdy dżem się zagotuje, przenieś go do innej miski i dodaj masło – mieszaj, aż masło się rozpuści, a następnie przykryj miskę folią spożywczą.
7. Wyjmij upieczone ciasto z formy i pokrój je na 3 części.
8. Twarożek przełożyć do miski, dodać cukier – ubić i dodać dżem morelowy – dalej ubijać i krem gotowy!
9. Za pomocą worka do dekoracji nałóż krem i ładnie go wygładź, następnie przykryj drugą częścią ciasta, powtórz proces i wstaw do lodówki na 4 godziny.
10. Umieść połamaną czekoladę w innej misce i dodaj masło, rozpuść je w mikrofalówce – wymieszaj.
11. Ładnie rozprowadź lukier na powierzchni kremu i wstaw do lodówki na 15 minut.
12) Można również użyć woreczka do dekoracji, aby zrobić ozdobne kółeczka i podawać z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego słodkiego smaku!