Strona główna PRZEPISY Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami

Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami

Wejdź do świata niezwykłego i kuszącego deseru, w którym główną rolę odgrywają karmelizowane jabłka! Ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami zabierze Cię w podróż pełną słodkich przygód. Przygotuj się na pyszną ucztę, która rozpieści Twoje kubki smakowe do ostatniego kęsa!

Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!

Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky

Szarlotka z budyniem i kremem budyniowym

 

Ciasto odwrócone z karmelizowanymi jabłkami

Co będzie potrzebne:

Na warstwę z karmelizowanymi jabłkami:

  • 2 duże jabłka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 50 g masła

Ciasto:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • wanilia – do smaku
  • 400 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia

Inne:

  • mielony cynamon – do smaku

Sposób przygotowania:

1) Jabłka dobrze umyć, usunąć skórkę i pokroić z grubsza w plasterki o grubości około 1 cm.

2. Na koniec skrop plasterki jabłka świeżym sokiem z cytryny.

3. Wsyp cukier na patelnię, aby się skarmelizował i energicznie mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

4) Gdy cukier się rozpuści, dodać masło – mieszać, aż masło również się rozpuści.

5. Następnie dodaj plasterki jabłka i gotuj je na małym ogniu przez 1-2 minuty w karmelizowanej mieszance.

5. Następnie wyłącz ogień i pozwól jabłkom odparować w mieszance.

6. W misce miksera ubić jajka, dodać sól i cukier – mieszać do uzyskania piany. Przestać, gdy cukier i sól się rozpuszczą, a masa jajeczna stale zwiększy swoją objętość.

7. Stopniowo dodawać olej, mleko i laskę wanilii lub esencję waniliową. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj tę mieszankę do wyżej ugotowanej masy – dobrze wymieszaj.

8. Weź okrągłą formę do ciasta lub tortownicę o średnicy 24-25 cm i posmaruj jej wnętrze odrobiną masła.

9. Umieść plasterki karmelizowanych jabłek na spodzie ciasta z masą karmelową. Posyp zmielonym cynamonem, a następnie równomiernie rozprowadź ciasto.

10. Piec w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180°C lub do momentu, aż powierzchnia będzie ładnie zarumieniona.

11. Po upieczeniu przełóż ciasto na blachę do pieczenia i pozwól szarlotce ostygnąć przed podaniem.

Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky

Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky

Przyjaciele, życzymy Wam dobrego słodkiego smaku!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou 10+ recepty na jablečný koláč.