Wejdź do świata niezwykłego i kuszącego deseru, w którym główną rolę odgrywają karmelizowane jabłka! Ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami zabierze Cię w podróż pełną słodkich przygód. Przygotuj się na pyszną ucztę, która rozpieści Twoje kubki smakowe do ostatniego kęsa!
Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!
Szarlotka z budyniem i kremem budyniowym
Ciasto odwrócone z karmelizowanymi jabłkami
Co będzie potrzebne:
Na warstwę z karmelizowanymi jabłkami:
- 2 duże jabłka
- Sok z 1/2 cytryny
- 100 g cukru
- 50 g masła
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml mleka
- wanilia – do smaku
- 400 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
Inne:
- mielony cynamon – do smaku
Sposób przygotowania:
1) Jabłka dobrze umyć, usunąć skórkę i pokroić z grubsza w plasterki o grubości około 1 cm.
2. Na koniec skrop plasterki jabłka świeżym sokiem z cytryny.
3. Wsyp cukier na patelnię, aby się skarmelizował i energicznie mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
4) Gdy cukier się rozpuści, dodać masło – mieszać, aż masło również się rozpuści.
5. Następnie dodaj plasterki jabłka i gotuj je na małym ogniu przez 1-2 minuty w karmelizowanej mieszance.
5. Następnie wyłącz ogień i pozwól jabłkom odparować w mieszance.
6. W misce miksera ubić jajka, dodać sól i cukier – mieszać do uzyskania piany. Przestać, gdy cukier i sól się rozpuszczą, a masa jajeczna stale zwiększy swoją objętość.
7. Stopniowo dodawać olej, mleko i laskę wanilii lub esencję waniliową. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj tę mieszankę do wyżej ugotowanej masy – dobrze wymieszaj.
8. Weź okrągłą formę do ciasta lub tortownicę o średnicy 24-25 cm i posmaruj jej wnętrze odrobiną masła.
9. Umieść plasterki karmelizowanych jabłek na spodzie ciasta z masą karmelową. Posyp zmielonym cynamonem, a następnie równomiernie rozprowadź ciasto.
10. Piec w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180°C lub do momentu, aż powierzchnia będzie ładnie zarumieniona.
11. Po upieczeniu przełóż ciasto na blachę do pieczenia i pozwól szarlotce ostygnąć przed podaniem.
Przyjaciele, życzymy Wam dobrego słodkiego smaku!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou 10+ recepty na jablečný koláč.