Masz ochotę na coś słodkiego, ale brakuje Ci czasu na jego przygotowanie? Wypróbuj ten fantastyczny deser dla leniwych. Jest to wspaniała i soczysta szarlotka, którą wystarczy załadować na blachę do pieczenia i nie trzeba się o nic więcej martwić. Przygotowanie jest naprawdę proste. Przygotuj ją dla swojej rodziny i przyjaciół już dziś, na pewno też ją pokochają.
Pyszna szarlotka, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!
Co będzie potrzebne:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 500 g zwykłej mąki
- 1 proszek do pieczenia
- ok. 1 dl mleka
Do nadzienia:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- cukier do smaku
- cynamon
- 1 cukier waniliowy
- mielone orzechy włoskie
Szarlotka z budyniem i kremem budyniowym
Jak będziemy postępować:
1) Jabłka dokładnie umyć i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić cukrem i cynamonem i odstawić na chwilę.
2) Przygotuj ciasto, mieszając wszystkie składniki. Podzielić je na dwie części.
3) Pierwszą część rozwałkować na grubość 0,5 cm i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4) Posyp ciasto zmielonymi orzechami, a następnie wyłóż nadzienie jabłkowe. Dobrze jest wycisnąć jabłka, aby ciasto nie było mokre. Na wierzchu ponownie umieścić zmielone orzechy.
5) Rozwałkuj drugą część ciasta na grubość 0,5 cm i umieść ją na wierzchu ciasteczka. Dobrze jest nakłuć wierzch widelcem, aby jabłka miały gdzie odparować.
6) Piec w temperaturze od 180°C do 200°C przez około 20 minut. Skórka powinna być złotożółta
Życzymy smacznego!
Podziel się tym fantastycznym przepisem na szarlotkę ze znajomymi! Jestem pewna, że im również będzie smakować! Możesz również sprawdzić nasz przepis na szarlotkę z kremem, , który również Ci się spodoba.