Jeśli co roku jesteś przytłoczony nadmiarem cukinii z ogrodu, mamy wyjątkowy przepis na ich konserwowanie – lecho z cukinii. Przygotowanie jest bardzo proste i wyjątkowo szybkie. Soczewica z cukinii w sosie pomidorowym jest pyszna, delikatna i może być również stosowana w różnych sosach, sałatkach, dipach… Więc nie wahaj się i zacznij przygotowywać!
Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami
Domowe lecho z cukinii
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 5 papryk słodkich
- 2 ostre papryki
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1/2 szklanki 9% octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 500 ml koncentratu pomidorowego
Jak postępować:
1. obrać cukinię i usunąć nasiona, ale jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba usuwać nasion, a następnie pokroić w paski ze słodką papryką.
2. Następnie posiekaj ostrą paprykę i czosnek za pomocą blendera – wymieszaj wszystko razem, następnie dodaj olej, 9% octu, dodaj cukier, dopraw solą i dodaj koncentrat pomidorowy – wymieszaj i odstaw na 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
3. Po 3 godzinach doprowadzić do wrzenia – gotować na małym ogniu przez 40 minut.
4. Po zagotowaniu rozprowadzić mieszaninę do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć pokrywkami, odwrócić i pozostawić do ostygnięcia pod ręcznikiem.
5. Miksturę można przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
6. Podawaj z miłością i poczuciem, jak wspaniale to zrobiłeś.
Deser dla leniwych: niesamowita i soczysta szarlotka bez pracy
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!