Strona główna PRZEPISY Soczewica z cukinią – pyszne danie na zimę

Soczewica z cukinią – pyszne danie na zimę

Jeśli co roku jesteś przytłoczony nadmiarem cukinii z ogrodu, mamy wyjątkowy przepis na ich konserwowanie – lecho z cukinii. Przygotowanie jest bardzo proste i wyjątkowo szybkie. Soczewica z cukinii w sosie pomidorowym jest pyszna, delikatna i może być również stosowana w różnych sosach, sałatkach, dipach… Więc nie wahaj się i zacznij przygotowywać!

Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami

Lečo z cukety - lahodná příprava na zimu

Domowe lecho z cukinii

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 5 papryk słodkich
  • 2 ostre papryki
  • 2 główki czosnku
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki 9% octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 500 ml koncentratu pomidorowego

Jak postępować:

1. obrać cukinię i usunąć nasiona, ale jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba usuwać nasion, a następnie pokroić w paski ze słodką papryką.

2. Następnie posiekaj ostrą paprykę i czosnek za pomocą blendera – wymieszaj wszystko razem, następnie dodaj olej, 9% octu, dodaj cukier, dopraw solą i dodaj koncentrat pomidorowy – wymieszaj i odstaw na 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.

3. Po 3 godzinach doprowadzić do wrzenia – gotować na małym ogniu przez 40 minut.

4. Po zagotowaniu rozprowadzić mieszaninę do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć pokrywkami, odwrócić i pozostawić do ostygnięcia pod ręcznikiem.

5. Miksturę można przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

6. Podawaj z miłością i poczuciem, jak wspaniale to zrobiłeś.

Deser dla leniwych: niesamowita i soczysta szarlotka bez pracy

Lečo z cukety - lahodná příprava na zimu

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!