Przedstawiamy dwukolorowy tort jagodowy z kremem sernikowym, połączenie smaku i piękna. Deser ten zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale również wyrazistym smakiem. Przygotuj się na słodką ucztę, która oczaruje Twoje podniebienie.
Prosty przysmak: ciasto do góry nogami z karmelizowanymi jabłkami
Dwukolorowe ciasto jagodowe z kremem serowym
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 60 g cukru – (4 łyżki stołowe)
- 40 g kakao – (3 łyżki stołowe)
- 45 g wody – (3 łyżki stołowe)
- 80 g mąki – (1/2 szklanki) + 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek + 60 g cukru – (4 łyżki)
Deser dla leniwych: niesamowita i soczysta szarlotka bez pracy
Kremy dwukolorowe:
- 2 x 9 g żelatyny – (3 łyżki)
- 2 x 60 g zimnej wody – (4 łyżki stołowe)
- 600 g twarogu – (2+1/4 szklanki)
- 240 g cukru pudru – (2 filiżanki)
- 500 g jagód – (5 filiżanek)
- 60 g cukru – (4 łyżki stołowe)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 x 250 g śmietany 33% tłuszczu – (1 + 1/4 szklanki)
Żelatyna:
- 3 g żelatyny – (2 łyżeczki)
- 20 g zimnej wody – (1 łyżka stołowa + 1 łyżka stołowa)
Jak postępować:
1. żółtka umieścić w misce, dodać szczyptę soli, dodać cukier – ubić, następnie dodać przesiane kakao, dodać wodę – dalej ubijać i na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia – ubić.
2. Do innej miski wbijamy białka, dodajemy cukier – ubijamy, aż białka pięknie się spienią, a następnie wlewamy je do miski z mieszanką kakaową – mieszamy i ciasto gotowe!
3. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 28 x 18 cm wyłożoną pergaminem i wlej do niej ciasto.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180℃.
5. W międzyczasie umieść żelatynę w małej misce i zalej ją wodą – wymieszaj.
6. Do dużej miski włożyć twaróg – nie cały, dodać mieszankę cukru pudru i ubić, następnie przełożyć do innej miski i wlać rozpuszczoną żelatynę – dobrze wymieszać.
7. Upieczone ciasto wyjąć z formy i podzielić na 2 części. 1 część pokruszyć i zmiksować w robocie kuchennym na drobną kruszonkę i dodać do masy pleśniowej – wymieszać, a następnie dodać ubitą śmietanę 33% tłuszczu – ponownie wymieszać i rozprowadzić śmietanę na dolnej upieczonej części ciasta.
8. Borówki włożyć do rondelka, dodać cukier i wlać sok z cytryny – gotować na małym ogniu przez 7 minut pod przykryciem, a po ugotowaniu przecedzić przez sito i zmiksować blenderem ręcznym bez soku.
9. Następnie wlać do miski z twarogiem i rozpuszczoną żelatyną – wymieszać.
10. Wlej śmietanę do innej miski – ubij ją i przelej do miski z twarogiem, dobrze wymieszaj i wylej krem jagodowy na pierwszy krem.
11. Wlej resztę żelatyny do miski z sokiem jagodowym – wymieszaj i wylej na wierzch kremu.
12. Następnie włóż ciasto do lodówki na 3 godziny, aby zastygło i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!