Jeśli jesteś miłośnikiem deserów sernikowych lub po prostu szukasz idealnego pysznego przysmaku do niedzielnej kawy, to ten deser jest właśnie dla Ciebie! Dziś w szczególności puszyste ciasto kakaowo-śmietankowe z pysznym nadzieniem sernikowym!
Połączenie tych dwóch składników jest po prostu pyszne i będziesz zaskoczony, jak szybko ten deser opuści Twój dom. Przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu dzięki szybkiemu i łatwemu przygotowaniu. Prawie każdy może go przygotować. Zaangażuj całą swoją rodzinę w przygotowanie tego sernika i pozwól im dołączyć 🙂
Ślinka już cieknie? Przygotujmy razem ten pyszny sernik z kwaśną śmietaną!
Pyszne babeczki orzechowe z polewą czekoladową i sezamem!
Jeśli masz ochotę na więcej pyszności, koniecznie wypróbuj te ptysie z kremem!
Schab po morawsku na piwie z czosnkiem i musztardą: Idealny obiad z pieczonymi ziemniakami
Przepis na pyszny deser z nadzieniem sernikowym:
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 400 g zwykłej mąki
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 1 jajko
- 12 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie:
- 750 g twarogu
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny dla niemowląt
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 torebka cukru waniliowego
- skórka z połowy cytryny
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto w jednej misce. Wszystko dokładnie wymieszaj i podziel na 2 połowy. Po przetworzeniu zawiń oba ciasta w folię spożywczą i umieść w zamrażarce.
2) Kontynuuj z nadzieniem i ponownie, jak w pierwszym kroku, wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie.
3) Następnie wyjąć ciasta z zamrażarki. Przygotuj również blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozłóż pierwszą połowę ciasta równomiernie na blasze do pieczenia. Ponownie równomiernie rozprowadzić nadzienie twarogowe na cieście. Potraktuj drugą połowę ciasta w taki sam sposób jak pierwszą. Następnie zetrzyj ciasto na masę twarogową.
4) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut.