Strona główna PRZEPISY Spróbuj tych pysznych kostek makowych z kremem waniliowym i polewą czekoladową

Spróbuj tych pysznych kostek makowych z kremem waniliowym i polewą czekoladową

Jeśli szukasz idealnego deseru do weekendowej kawy, to Twoje poszukiwania mogą dobiegać końca. Dziś przygotujemy fantastyczny deser waniliowy z makiem i polewą czekoladową.

Desery z makiem znane są głównie w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi gdzie indziej i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik można wykorzystać podczas pieczenia. A przecież to taki przysmak. Co więcej, przygotowanie tego makowego mniam mniam jest bardzo proste i oszczędza czas. Może go przygotować prawie każdy początkujący kucharz.

Czy już ci ślinka cieknie? Przygotujmy razem ten fantastyczny deser makowy z kremem żółtkowym i czekoladą!

Przepis na wspaniałe ciasto wiśniowe z sernikiem!

Recept na makový dezert s vanilkovým krémem a čokoládou

Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj ten deser żurawinowy!

Mało składników, wiele smaków: trójkąty z kwaśnej śmietany jako przysmak


Pyszny przepis na waniliowy deser z makiem:

Co będzie potrzebne:

Ciasto:

  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 100 g zmielonego maku
  • starty kokos do smaku
  • 6 łyżek półgrubej mąki

śmietana:

  • 8 żółtek
  • 200 g cukru
  • 3 dl mleka
  • 1 łyżka skrobi
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • 50 g masła

na wierzch:

  • pół filiżanki kawy
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 180 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Jak postępować:

1) Zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj mąkę, mak i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.

2) Teraz przygotuj blachę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie na blasze. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

3) Kontynuuj z kremem. Ubij żółtka z cukrem. W innej misce rozpuść skrobię w mleku i dodaj do masy żółtkowej. Zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu. Po chwili dodaj budyń w proszku. Mieszaj, aż krem zgęstnieje, a następnie odstaw na bok. Dodaj masło do ciepłego kremu i dokładnie wymieszaj.

4) Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, posmaruj je naszym kremem. Na wierzchu kremu rozłożyć pokruszone herbatniki, które namoczyliśmy w kawie.

5) Rozpuść czekoladę i masło w łaźni parowej. Na koniec rozprowadzić polewę czekoladową na wierzchu naszego deseru i równomiernie rozprowadzić. Pozostawić do ostygnięcia.