Jeśli szukasz idealnego deseru do weekendowej kawy, to Twoje poszukiwania mogą dobiegać końca. Dziś przygotujemy fantastyczny deser waniliowy z makiem i polewą czekoladową.
Desery z makiem znane są głównie w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi gdzie indziej i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik można wykorzystać podczas pieczenia. A przecież to taki przysmak. Co więcej, przygotowanie tego makowego mniam mniam jest bardzo proste i oszczędza czas. Może go przygotować prawie każdy początkujący kucharz.
Czy już ci ślinka cieknie? Przygotujmy razem ten fantastyczny deser makowy z kremem żółtkowym i czekoladą!
Przepis na wspaniałe ciasto wiśniowe z sernikiem!
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj ten deser żurawinowy!
Mało składników, wiele smaków: trójkąty z kwaśnej śmietany jako przysmak
Pyszny przepis na waniliowy deser z makiem:
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 8 białek
- 200 g cukru
- 100 g zmielonego maku
- starty kokos do smaku
- 6 łyżek półgrubej mąki
śmietana:
- 8 żółtek
- 200 g cukru
- 3 dl mleka
- 1 łyżka skrobi
- 2 łyżki budyniu w proszku
- 50 g masła
na wierzch:
- pół filiżanki kawy
- 150 g pokruszonych herbatników
- 180 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki mleka
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj mąkę, mak i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
2) Teraz przygotuj blachę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie na blasze. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
3) Kontynuuj z kremem. Ubij żółtka z cukrem. W innej misce rozpuść skrobię w mleku i dodaj do masy żółtkowej. Zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu. Po chwili dodaj budyń w proszku. Mieszaj, aż krem zgęstnieje, a następnie odstaw na bok. Dodaj masło do ciepłego kremu i dokładnie wymieszaj.
4) Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, posmaruj je naszym kremem. Na wierzchu kremu rozłożyć pokruszone herbatniki, które namoczyliśmy w kawie.
5) Rozpuść czekoladę i masło w łaźni parowej. Na koniec rozprowadzić polewę czekoladową na wierzchu naszego deseru i równomiernie rozprowadzić. Pozostawić do ostygnięcia.