Szukasz inspiracji na łatwy i szybki przepis? W takim razie dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy tzw. ciasto karmelowe według najprostszego przepisu. Dzięki załączonemu zdjęciu przepisu, każdy może go przygotować!
Czy dotarliśmy do Ciebie z tą dobrocią? Przygotujmy razem tę karmelową pokusę!
Przepis na domowe włoskie naleśniki Foccacia nadziewane szynką i serem – idealne!
Jeśli szukasz więcej dobroci, zdecydowanie spróbuj tego orzechowego deseru!
Luksusowy deser z Nutellą i bitą śmietaną oraz kawą
Pyszny przepis na ciasto karmelowe:
Czego potrzebujemy:
- 120 ml mleka
- 8 g suszonych drożdży
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 70 ml śmietany
- 2 g soli
- 400 g zwykłej mąki
- masło do smarowania
- 150 g karmelków
- 20 g cukru
- 100 śmietany (na końcu)
Jak postępować:
1) Wymieszać mleko, drożdże i cukier w misce. Wymieszać i odstawić na 15 minut pod ręcznikiem.
2) Następnie dodać jajka, śmietanę i sól. Wymieszać.
3) Teraz dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto.
4) Pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
5) Wyłożyć ciasto do szklanej, natłuszczonej formy i zrobić w cieście wgłębienia.
6) Dodać karmelki i posypać cukrem. Pozostawić na 20 minut pod ściereczką do naczyń.
7) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu polać deser śmietaną.