Dla wszystkich miłośników chrupiących i soczystych dań przedstawiamy kreatywny przepis: marynowane skrzydełka z kurczaka w białym winie i miodzie z sosem czosnkowym z pomidorami. Idealne na wieczór z przyjaciółmi lub jako oryginalne danie główne podczas uroczystej kolacji. Te marynowane skrzydełka z kurczaka są nie tylko smaczne, ale także stanowią atrakcyjne wizualnie danie, które zrobi wrażenie na każdym gościu.
Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym i serem z jednego naczynia do zapiekania
Marynowane skrzydełka kurczaka w białym winie i miodzie z sosem czosnkowym z pomidorami
[co_będziemy_konsumować]
Dla marynowanego mięsa:
- Skrzydełka z kurczaka 3 kg
- Białe wino 200 ml
- Czosnek 1 główka
- Sos sojowy 250 ml
- Miód 3 łyżki stołowe
- Sok z 1 cytryny
- Liście laurowe 3 szt.
- Pieprz mielony
Składniki na sos czosnkowy:
- Czosnek 1 główka
- Pomidory 2 szt.
- 1 pomidor, 2 pomidory, 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Sól
Tort makowy z pysznym kremem waniliowym
Jak będziemy postępować:1) Dobrze umyć i oczyścić 3 kilogramy skrzydełek z kurczaka. Przekroić skrzydełka na pół i umieścić w dużej misce.
2. Dodać 1 całą główkę zmiażdżonego czosnku, mielony pieprz, 3 liście laurowe, sok z 1 cytryny, 3 łyżki miodu, 250 ml sosu sojowego i 200 ml białego wina. Dobrze wymieszać, aby pokryć skrzydełka marynatą.
3. Przykryć miskę folią spożywczą. Pozostawić do zamarynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.
4) Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać pozostałą marynatą. Przykryć blachę do pieczenia folią.
5. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
6. Wyjąć z piekarnika i zdjąć folię.
7. Obrócić skrzydełka na drugą stronę. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
8. Wyjąć blachę z piekarnika i ponownie obrócić skrzydełka. Piec przez ostatnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
9. Aby przygotować sos czosnkowy, zmiażdżyć całą główkę czosnku. Umieścić w misce i wymieszać z olejem słonecznikowym i solą, aż powstanie pasta.
10) Włożyć pomidory do piekarnika owinięte folią na 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub razem ze skrzydełkami na 1 godzinę. Ostudzić po upieczeniu.
11. Obrać pomidory i drobno posiekać.
12 Dodaj posiekane pomidory do czosnku. Mieszać, aż powstanie gładki sos.
13. Podawać na ciepło z przygotowanym sosem czosnkowym.
Gotowe! Smacznego!