Dziś przygotujemy razem kakao i kremowe kawałki z czekoladą. Jeśli więc szukasz nowych inspiracji na niedzielną kawę, to dobrze trafiłeś! Przepis ten oczaruje Cię swoim łatwym, a także bardzo szybkim przygotowaniem, pozostawiając Ci więcej czasu na inne czynności. Połączenie czekolady i kwaśnej śmietany da nam niezapomniany smak, z którego po prostu nie będziesz chciał zrezygnować. Jestem przekonana, że to ciasto stanie się stałym elementem Twojej kuchni.
Zaczynasz się już ślinić? W takim razie przygotujmy razem ten czekoladowy deser z kwaśną śmietaną!
Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj te wieńce z szynki!
Pyszny przepis na kremowe ptysie:
Co będzie potrzebne
Ciasto:
- 80 g zwykłej mąki
- 80 g czekolady
- 70 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
śmietana:
- 150 g cukru
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 20 ml mleka
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 1 saszetka kremu waniliowego
- czekolada do polewy
- 2 łyżki oleju (polewa)
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania jajek z obydwoma cukrami. W drugiej misce wymieszaj kakao, mąkę, posiekane kawałki czekolady i proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj jajka.
2) Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż na niej równomiernie masę. Piecz w temperaturze 150 stopni przez około 15-20 minut.
3) Kontynuuj z kremem. Przygotuj krem w klasyczny sposób. Dodaj połowę cukru i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Po ostygnięciu dodać cukier waniliowy, pozostały cukier, wiórki czekoladowe i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4) Pokrój skorupkę, którą wyjęliśmy z piekarnika, na 3 równe części. Następnie wystarczy złożyć w stylu osłonka, krem, osłonka, krem, osłonka. Następnie polej wierzch rozpuszczoną czekoladą.