Dzisiejszy przepis na pyszne kostki orzechowe z miodem i kremem waniliowym zapożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Pavli Mrázovej, dziękujemy. Możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem w tej grupie. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i procedurą. Zamieścimy ten przepis w naszym magazynie z przepisami. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na lunch lub co przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Wróćmy jednak do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Te orzechowe kostki to świetna propozycja na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością ucieszy każdego gościa.
Ślinka już cieknie? Przygotujmy razem ten pyszny deser miodowy z orzechami włoskimi i kremem waniliowym
Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj te drożdżowe bułeczki!
Świetny przepis na kostki miodu:
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 420 g mąki zwykłej lub żytniej
- 150 g cukru semoliny
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki mleka
mieszanka orzechów:
- 80 g masła
- 50 g cukru semoliny
- 2 łyżki miodu
- 250 g orzechów włoskich
śmietana:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Jak postępować:
1) Zacznij od ciasta. Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto i wyrób je. Podziel ciasto na 2 połowy i rozwałkuj każdą z nich na arkusz o grubości około 5 mm.
2) Teraz przygotuj blachę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia. Umieść pierwszy arkusz ciasta na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3) W międzyczasie przygotuj mieszankę orzechową. Rozgrzej masło na patelni i stopniowo dodawaj cukier, miód i posiekane orzechy. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż mieszanka ładnie się skarmelizuje.
4) Teraz przygotuj drugą blachę do pieczenia, również wyłożoną papierem do pieczenia, i umieść na niej drugi arkusz ciasta. Jeszcze ciepłą masę orzechową równomiernie rozprowadzić na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
5) Kontynuuj z kremem. Przygotować krem w klasyczny sposób z cukru, mleka i masła. Rozsmaruj krem waniliowy równomiernie na PIERWSZYM kawałku ciasta. Następnie połóż DRUGI kawałek ciasta na waniliowym kremie, posypując go orzechami, jak widać na zdjęciu.