Mięso z kurczaka jest bardzo popularnym składnikiem w wielu kuchniach. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z ulubionymi składnikami. Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na pyszne ste ki z kurczaka. Przygotowanie dania zajmie tylko kilka minut, a Ty będziesz mieć pyszny pełnowartościowy obiad. Podziękowania dla Martiny za przepis.
Podpłomyki z ciasta francuskiego dodatkowo nadziewane kurczakiem i ziemniakami – Koniecznie spróbuj!
Przygotuj te pyszne rozdrobnione steki:
Czego będziemy potrzebować:
- 650 g filetów z piersi kurczaka lub udek
- 140 g startego twardego sera
- 160 g bułki tartej
- 80 g masła
Marynata:
- 150 g białego jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym i serem z jednego naczynia do zapiekania
Jak postępować:
1) Wymieszać wszystkie składniki na marynatę.
2) Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Zamarynować mięso i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Ja odstawiam na 1,5 dnia, tak jest lepiej, mięso jest wtedy delikatniejsze.
3) Po zamarynowaniu kotlety z kurczaka obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z grubo startym serem. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku położyć plasterek masła.
4) Przykryć blachę do pieczenia folią, piec w temperaturze 190 stopni w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Miałem filety z udek, filety z piersi mogły wymagać pieczenia tylko przez 40 minut.
5) Podawać z różnymi ziemniakami.