Dzisiejszy przepis na pyszne ciasto wiśniowe z wiśniami zapożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Primaod naszej czytelniczki Jany Podolákovej Burkartovej, dziękujemy. Możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem w tej grupie. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i procesem. Zamieścimy ten przepis w naszym magazynie z przepisami. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na lunch lub co przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Wróćmy jednak do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. To świetny poczęstunek dla każdego gościa.
Czy ten deser przypadł Ci do gustu? W takim razie zróbmy razem to ciasto wiśniowe z granatem!
Przepis na wspaniałe ciasto wiśniowe z sernikiem!
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie spróbuj tego ciasta z jagodami!
Mało składników, wiele smaków: trójkąty z kwaśnej śmietany jako przysmak
Pyszny przepis na ciasto wiśniowe z migdałami:
Co będzie potrzebne
Ciasto:
- 250 g niskotłuszczowego twarogu
- 1 jajko
- 125 ml oleju
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 400 g mąki półgruboziarnistej
- 1 proszek do pieczenia
do dekoracji:
- 750 g wiśni
- 50 g płatków migdałowych
do galaretki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g zwykłej mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Jak postępować:
1) Zacznij od umieszczenia twarogu na sicie wyłożonym czystą ściereczką do naczyń. Pozostawić do odsączenia i dokładnie wycisnąć płyn. Następnie umieść go w misce z jajkiem, olejem, cukrem i solą i dokładnie wymieszaj.
2) Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo zagniatać. Następnie uformuj ciasto sernikowe w kulę, którą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wiśnie umyć, wydrylować i wypestkować. Masło, cukier, wanilia. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtko szybko zagnieść na masę.
4) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę do pieczenia i rozwałkować. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie, granolę i płatki migdałowe.
5) Piec przez 35 – 40 minut. Następnie wyjąć i ostudzić.