Szukasz świetnego przepisu na poczęstunek dla znajomych w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy świetny i łatwy przepis na pieczone ziemniaki z mięsem mielonym i serem z jednego naczynia do pieczenia. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Smaczny obiad z jednego garnka przygotowany za jednym razem
Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym i serem z jednego naczynia do zapiekania
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- Oliwa z oliwek – do posmarowania blachy do pieczenia / skropienia
- ser mozzarella – do posypania/do smaku
- 3 duże ziemniaki
- Zioła prowansalskie – do smaku
Szarlotka z kremem waniliowym i bitą śmietaną – prosty przepis krok po kroku
Inne:
- oliwa z oliwek – do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 g mięsa mielonego
- 2 łyżki sosu pomidorowego/przecieru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- rozmaryn – do smaku
- ser mozzarella – do smaku
Szybkie i smaczne babeczki jabłkowe, które są łatwe w przygotowaniu
Sposób przygotowania:
1) Na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek, posypać startym serem mozzarella i ułożyć grubo krążki pokrojonych ziemniaków ładnie obok siebie, skropić oliwą z oliwek i doprawić ziołami prowansalskimi.
2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C.
3. Dodać drobno posiekaną cebulę na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek – smażyć na małym ogniu na złoty kolor, następnie dodać mięso mielone i drobno posiekany czosnek – smażyć na małym ogniu na złoty kolor, następnie dodać sos pomidorowy/pyre i doprawić solą, kolendrą, curry w proszku, mieloną czerwoną papryką – dobrze wymieszać i posypać rozmarynem.
4. Po upieczeniu wyjąć blachę z ziemniakami, rozłożyć na nich usmażoną mieszankę mielonego mięsa i posypać startym serem mozzarella, im więcej sera, tym lepiej.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
6. Po upieczeniu podawać z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!