Szukasz inspiracji na smaczną nowość do popołudniowej kawy? W takim razie dobrze trafiłeś! Dziś przygotujemy ciasto mleczne z czekoladą i migdałami! Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu!
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć za kuchenkę i przygotujmy razem to mleczne ciasto z czekoladą i migdałami!
Przepis na domowe włoskie naleśniki Foccacia nadziewane szynką i serem – idealne!
Jeśli szukasz więcej dobroci, zdecydowanie spróbuj tego orzechowego deseru!
Luksusowy deser z Nutellą i bitą śmietaną oraz kawą
Pyszny przepis na ciasto mleczne:
Czego potrzebujemy:
- 200 ml mleka
- 10 g suszonych drożdży
- 40 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 20 g cukru waniliowego
- 500 g zwykłej mąki
- 2 g soli
- czekolada do gotowania
- 15 g cukru (na wierzch)
- 30 g migdałów (na wierzch)
Sposób przygotowania:
1) Wymieszać mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło i jajka w zamykanej torebce. Dokładnie wymieszać.
2) Teraz dodaj sól i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto i rozprowadzić je po całej torebce, jak widać na zdjęciu.
3) Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
4) Następnie ułóż ciasto w szklanej formie i zrób w nim otwory.
5) Dodaj ugotowaną czekoladę lub ciemne mleko skondensowane.
6) Odstawić na kolejne 20 minut.
7) Po upływie czasu posypać cukrem i migdałami.
8) Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.