Kiedy wracasz do domu późno w nocy, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, przydaje się przepis na szybką, łatwą i smaczną kolację. Koniecznie wypróbuj dziś ten przepis na pyszne placki ziemniaczane z cebulą, które są smaczniejsze niż mięso. Przygotowanie jest bardzo proste i wyjątkowo szybkie! Więc nie wahaj się i zacznij przygotowywać!
Nietypowa, ale świetna bułka ziemniaczana nadziewana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem
Czego będziemy potrzebować:
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 3 ziemniaki
- zimna woda – do przykrycia ziemniaków
- 1 szklanka wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 80 ml kefiru lub białego jogurtu – (1/3 szklanki)
- sól i mielony czarny pieprz – do smaku
Inne:
- olej – do smażenia
Sos – dressing:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- świeża pietruszka – do smaku
- mielona czerwona papryka – do smaku
Sposób przygotowania:
1) Umieścić drobno posiekaną czerwoną cebulę w jednej misce.
2. Umieść starte ziemniaki w drugiej misce i zalej je zimną wodą – opłucz je, a następnie osusz i przenieś do miski z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
3. Wlej wodę do innej miski i dodaj przesianą mąkę – wymieszaj, następnie wlej kefir lub biały jogurt – kontynuuj mieszanie, a na koniec dodaj skrobię kukurydzianą – dokładnie wymieszaj. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i na koniec dodać starte ziemniaki i posiekaną czerwoną cebulę – dobrze wymieszać.
4. Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem i za pomocą małego sitka uformuj placki – smaż je z obu stron, aż będą złote i chrupiące – po usmażeniu umieść je na talerzu z serwetką, aby olej ściekał.
5. Do małej miseczki włożyć majonez, dodać musztardę, dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki i doprawić mieloną czerwoną papryką – dobrze wymieszać.
6. Podawaj pyszne placki ziemniaczano-cebulowe z przygotowanym łagodnym dressingiem, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!