Szukasz nowych smacznych inspiracji do popołudniowej kawy? Czy powinno to być coś z Nutellą? W takim razie dobrze trafiłeś! Dzisiaj wspólnie przygotujemy fantastyczny warkocz z migdałami. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo łatwe i oszczędza czas dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciami i instrukcjom wideo.
Czy dotarliśmy do Ciebie z tym przysmakiem? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć kuchenkę i przygotujmy razem ten boski deser Nutella z migdałami!
Piękne ciasto francuskie z kremem serowym i dżemem morelowym
Pieczone brokuły z kalafiorem i warzywami polane delikatną mieszanką
Przepis na pyszny warkocz z nutellą:
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 500 g zwykłej mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g cukru kryształu
- 8 g drożdży
- 60 ml oleju
nadzienie:
- 100 g Nutelli
- 50 g mielonych migdałów
- 20 g masła
- 10 g posiekanych migdałów
Jak postępować:
1) Wymieszać mleko, drożdże, jajka i cukier. Dokładnie wymieszać.
2) Dodać mąkę i olej.
3) Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 60 minut pod folią i ściereczką.
4) Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na posypanym mąką wałku do ciasta.
5) W misce wymieszaj Nutellę ze zmielonymi migdałami.
6) Przekrój ciasto tak, jak widać na zdjęciu poniżej i posmaruj obie połówki mieszanką Nutelli.
7) W następnym kroku zaczniemy formować poszczególne warkocze.
8) Po dokładnym połączeniu krawędzi, po prostu przeplatamy warkocze ze sobą. Otrzymamy coś w rodzaju choinki.
9) Umieść nasz bundt cake w formie do pieczenia i pozostaw na 20 minut pod ściereczką do naczyń.
10) Po upływie tego czasu posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i posyp migdałami.
11) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.