Smaczne połączenie piersi z kurczaka i boczku, z odrobiną rozmarynu i łagodnym sosem. Doskonały wybór na lunch lub kolację.
Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka smalcu
- 1 gałązka rozmarynu
- kawałek boczku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka zwykłej mąki
- 200 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 łyżeczka zimnego masła
Zdrowe naleśniki bananowe bez mąki i cukru!
Procedura przygotowania:
1) Piersi z kurczaka pokroić na cieńsze plastry. Przebij je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą i dopraw solą.
2) Rozgrzać smalec na patelni i dodać gałązkę rozmarynu. Smażyć piersi kurczaka w tej aromatycznej mieszance, aż nabiorą złocistego koloru.
3) Po zrumienieniu wyjąć piersi z kurczaka, zawinąć je w folię, aby pozostały soczyste i usunąć rozmaryn z patelni.
4) Na tej samej patelni podsmażyć posiekany boczek, dodać posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula będzie miękka.
5) Dodać łyżeczkę mąki i wymieszać, aby równomiernie obtoczyć wszystkie składniki. Po chwili wlać bulion i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
6) Zmiksować sos na gładką masę (za pomocą blendera zanurzeniowego lub tradycyjnego blendera), a następnie zdjąć z ognia i dodać zimne masło.
Przeczytaj także:
Łopatka wieprzowa na pieczarkach z domowymi frytkami
Serwowanie:
Podawać pierś z kurczaka polaną tym smacznym sosem z ulubionym dodatkiem, takim jak pieczone ziemniaki lub ryż.