Strona główna PRZEPISY Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku

Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku

Jeśli szukasz idealnej inspiracji do niedzielnej kawy lub po prostu masz w domu więcej jabłek, to dobrze trafiłeś i ten przepis jest dla Ciebie! A konkretnie, będzie to pyszna szarlotka z kremem, zupełnie jak u babci! Fantastyczny kremowy smak sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, a pieczone jabłka sprawią, że cały dom będzie pachniał pysznie. Dzięki łatwemu i bardzo szybkiemu przygotowaniu, to ciasto z kremem jest świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka.

Czy ten przepis przypadł Ci do gustu? Przygotujmy razem tę pyszną szarlotkę!

Pyszne babeczki orzechowe z polewą czekoladową i sezamem!

Recept na smetanový koláč s jablky

Jeśli szukasz więcej dobroci, to zdecydowanie spróbuj tych naleśników z serem!

Schab po morawsku na piwie z czosnkiem i musztardą: Idealny obiad z pieczonymi ziemniakami


Pyszny przepis na ciasto z jabłkami i śmietaną:

Co będzie potrzebne:

  • 200 g zwykłej mąki
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g cukru granulowanego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 33
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 g jabłek
  • łyżeczka cukru pudru

Jak postępować:

1) Zaczynamy od utarcia masła, do którego stopniowo dodajemy 125 g cukru, sól i cukier waniliowy. Wymieszać, a następnie dodać 3 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.

2) Teraz przygotowujemy blachę do pieczenia, którą smarujemy tłuszczem. Następnie umieść w niej przygotowane przez nas ciasto. Zacznij układać pokrojone i obrane jabłka równomiernie na cieście, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Teraz lekko wciśnij jabłka w ciasto.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.

4) W międzyczasie w misce wymieszaj śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5) Po 12 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i wlej przygotowaną mieszankę. Następnie włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 50 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.