Jeśli szukasz idealnej inspiracji do niedzielnej kawy lub po prostu masz w domu więcej jabłek, to dobrze trafiłeś i ten przepis jest dla Ciebie! A konkretnie, będzie to pyszna szarlotka z kremem, zupełnie jak u babci! Fantastyczny kremowy smak sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, a pieczone jabłka sprawią, że cały dom będzie pachniał pysznie. Dzięki łatwemu i bardzo szybkiemu przygotowaniu, to ciasto z kremem jest świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka.
Czy ten przepis przypadł Ci do gustu? Przygotujmy razem tę pyszną szarlotkę!
Pyszne babeczki orzechowe z polewą czekoladową i sezamem!
Jeśli szukasz więcej dobroci, to zdecydowanie spróbuj tych naleśników z serem!
Schab po morawsku na piwie z czosnkiem i musztardą: Idealny obiad z pieczonymi ziemniakami
Pyszny przepis na ciasto z jabłkami i śmietaną:
Co będzie potrzebne:
- 200 g zwykłej mąki
- 125 g masła
- 5 jajek
- 200 g cukru granulowanego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 33
- 200 g kwaśnej śmietany
- 600 g jabłek
- łyżeczka cukru pudru
Jak postępować:
1) Zaczynamy od utarcia masła, do którego stopniowo dodajemy 125 g cukru, sól i cukier waniliowy. Wymieszać, a następnie dodać 3 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.
2) Teraz przygotowujemy blachę do pieczenia, którą smarujemy tłuszczem. Następnie umieść w niej przygotowane przez nas ciasto. Zacznij układać pokrojone i obrane jabłka równomiernie na cieście, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Teraz lekko wciśnij jabłka w ciasto.
3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
4) W międzyczasie w misce wymieszaj śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5) Po 12 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i wlej przygotowaną mieszankę. Następnie włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 50 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.