Strona główna PRZEPISY Duszona słodka kapusta z wędzonymi żeberkami wieprzowymi – tradycyjny przepis, który uwielbiamy...

Duszona słodka kapusta z wędzonymi żeberkami wieprzowymi – tradycyjny przepis, który uwielbiamy w domu

Przedstawiamy tradycyjny przepis na duszoną słodką kapustę z wędzonymi żeberkami wieprzowymi, ulubione danie, które od dawna cieszy się popularnością w naszej rodzinie. To danie jest idealne na chłodne wieczory, kiedy szukasz czegoś, co cię rozgrzeje i napełni. Przygotuj się na to, że ten tradycyjny przepis stanie się również ulubionym daniem w Twoim domu, przynosząc poczucie domowego komfortu i zadowolenia.

Smaczny obiad z jednego garnka przygotowany za jednym razem

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

Gulasz ze słodkiej kapusty z wędzonymi żeberkami wieprzowymi

[co_będzie_nam_potrzebne]

  • Świeża biała kapusta 2-3 sztuki (około 3 kg)
  • Wędzone żeberka wieprzowe 1,5 kg
  • Cebula 2 szt.
  • Kapary 1 szt.
  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Olej słonecznikowy 50 ml
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Kminek
  • Suszony koperek

Szarlotka z kremem waniliowym i bitą śmietaną – prosty przepis krok po kroku

Jak będziemy postępować:

1) Umyć i oczyścić 2-3 główki kapusty (łącznie około 3 kg).

2. Pokrój kapustę na cienki makaron.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

3. Posyp pokrojoną kapustę solą. Odstaw posiekaną kapustę, aby zmiękła.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

4. Drobno posiekać 2 cebule.

5. W dużym garnku smażyć posiekaną cebulę przez 5 minut w 50 ml oleju słonecznikowego.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

6. Dodaj 1 kapar pokrojony w paski. Smażyć przez kolejne 5 minut.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

7. Pokrój 1,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych na mniejsze kawałki.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

8. Dodaj wędzone żeberka do garnka ze smażonymi warzywami. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

9. Po 10 minutach zacznij garściami dodawać do garnka posiekaną kapustę.

10. Stopniowo dodawaj całą posiekaną kapustę.

11. Doprawić solą, mielonym pieprzem, kminkiem i suszonym koperkiem do smaku. Dobrze wymieszać.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

12. Przykryć garnek pokrywką (lub folią).

13) Umieścić garnek w piekarniku na 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

14) Wyjąć kapustę z piekarnika i dodać 500 ml przecieru pomidorowego.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

15) Dobrze wymieszać przecier pomidorowy z kapustą.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

16. Włożyć z powrotem do piekarnika bez pokrywki i piec przez kolejne 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Dušené sladké zelí s uzenými vepřovými žebry - tradiční recept, který doma milujeme

Podawać z ulubionym dodatkiem, na przykład z naszymi domowymi knedlami. Przepis TUTAJ:

https://primainspirace.cz/2024/01/19/domaci-houskovy-knedlik/

Gotowe! Smacznego! 🙂

PRZEPIS VIDEO: