Dziś wspólnie przygotujemy puszyste bułeczki bananowe. Jeśli więc szukasz inspiracji na weekend, to ten przepis jest dla Ciebie! Dzięki dołączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo, przygotowanie jest bardzo łatwe i oszczędza czas. Nie bój się więc zaangażować w przygotowania najmłodszych domowników, dla których jest to świetna okazja do doskonalenia swoich umiejętności w kuchni.
Czy dotarliśmy do Ciebie z tą dobrocią? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć kuchenkę i zróbmy razem te puszyste bułeczki bananowe!
Puszyste ciasto ze śliwkami: Idealne połączenie śliwek i kremu waniliowego
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie spróbuj tego ciasta z jagodami!
Soczysta smażona rolada z kurczaka nadziewana prosciutto i serem
Pyszny przepis na bułeczki bananowe:
Czego potrzebujemy:
- 2 banany
- 1 jajko
- 3 g drożdży
- 3 g soli
- 30 g roztopionego masła
- 350 g zwykłej mąki
- 80 g rodzynek
Jak postępować:
1) Zacznij od rozgniecenia bananów.
2) Dodaj jajka, masło, drożdże i sól. Dokładnie wymieszaj.
3) Dodać rodzynki i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.
4) Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę pod ręcznikiem.
5) Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i podziel na 8 części.
6) Z kawałków uformować pojedyncze bułeczki. Umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia i pozostawić na 30 minut pod ściereczką.
7) Posypać mąką.
8) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.