Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na szarlotkę z cynamonem i kremem waniliowym. Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale i głodnym dorosłym. Jeśli lubisz jeść słodkie rzeczy i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.
Przygotuj domowe kajzerki szybko i łatwo
Przepis na szarlotkę z cynamonem:
Co będzie nam potrzebne:
- 3-4 jabłka
- cukier cynamonowy
Na ciasto:
- 300 g mąki półgrubej
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 1/2 proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na krem:
- 300 ml mleka
- budyń waniliowy
- 150 g masła
- cukier puder i rum do smaku
- Dekoracje:
- Tatranka (w oryginale MARGOT – ale nie mam)
Doskonała śmietanka do kawy gotowa w 2 minuty
Jak będziemy postępować:
1) W formie na placek wyłożyć warstwę startych jabłek (patelnię wysmarowałam masłem). Jabłka posypać cukrem z cynamonem.
2) Ubić razem cukier puder, jajka i olej, następnie wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i sodę oczyszczoną
.Domowa leniwa pizza – wystarczy wylać ciasto na blachę do pieczenia i udekorować
3) Ciasto wylać na jabłka. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ugotować krem i jeszcze gorący dodać około 1,5 łyżki cukru pudru i zmiękczone masło pokrojone na kawałki. Wszystko od razu ubijamy, dodajemy rum do smaku (nie oszczędzamy go ponownie)
4) Odwrócić ciasto tak, żeby jabłka były na wierzchu. Przełóż z powrotem do tortownicy i zalej jabłka jeszcze ciepłym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
5) Następnie zetrzeć na tarce czekoladę MARGOT.