Strona główna PRZEPISY Szarlotka z cynamonem i kremem waniliowym – przygotuj ją jak najszybciej

Szarlotka z cynamonem i kremem waniliowym – przygotuj ją jak najszybciej

Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na szarlotkę z cynamonem i kremem waniliowym. Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale i głodnym dorosłym. Jeśli lubisz jeść słodkie rzeczy i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.

Przygotuj domowe kajzerki szybko i łatwo


Przepis na szarlotkę z cynamonem:

Co będzie nam potrzebne:

  • 3-4 jabłka
  • cukier cynamonowy

Na ciasto:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 150 g masła
  • cukier puder i rum do smaku
  • Dekoracje:
  • Tatranka (w oryginale MARGOT – ale nie mam)

Doskonała śmietanka do kawy gotowa w 2 minuty


Jak będziemy postępować:

1) W formie na placek wyłożyć warstwę startych jabłek (patelnię wysmarowałam masłem). Jabłka posypać cukrem z cynamonem.

2) Ubić razem cukier puder, jajka i olej, następnie wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i sodę oczyszczoną

.Domowa leniwa pizza – wystarczy wylać ciasto na blachę do pieczenia i udekorować

3) Ciasto wylać na jabłka. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ugotować krem i jeszcze gorący dodać około 1,5 łyżki cukru pudru i zmiękczone masło pokrojone na kawałki. Wszystko od razu ubijamy, dodajemy rum do smaku (nie oszczędzamy go ponownie)

4) Odwrócić ciasto tak, żeby jabłka były na wierzchu. Przełóż z powrotem do tortownicy i zalej jabłka jeszcze ciepłym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

5) Następnie zetrzeć na tarce czekoladę MARGOT.