Strona główna PRZEPISY Przygotuj domowe kajzerki szybko i łatwo

Przygotuj domowe kajzerki szybko i łatwo

Domowe kajzerki to klasyczny rodzaj ciasta, który jest popularny ze względu na swoją miękką konsystencję i delikatny smak. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne, a rezultat jest tego wart. Te świeże i pachnące kajzerki świetnie nadają się na śniadanie, lunch lub jako część wieczornego posiłku.

Najlepsze ciasteczka maślane, które nie zawierają nawet odrobiny mąki!

Składniki:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 60 ml oleju
  • 2 białka i 1 żółtko (na ciasto)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 570 g zwykłej mąki
  • 30 g masła (temperatura pokojowa)
  • Sól
  • 1 żółtko wymieszane z kroplą mleka (do smarowania)

Pyszne ciasto czekoladowe, które rozpływa się na języku!

Procedura:

1) Przygotowanie zakwasu: Wymieszaj mleko z wodą i olejem. Dodaj cukier, sól, białko i żółtko oraz suszone drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj.

2) Dodawaniemąki i masła: Stopniowo dodawać mąkę, a na koniec wmieszać miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

3) Wyrabianie ciasta: Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4)Formowanie kajzerek: Uformuj wyrośnięte ciasto w małe kajzerki i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5)Powlekanie i pieczenie: przed pieczeniem posmarować kajzerki mieszanką żółtka i kropli mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 15-17 minut do uzyskania złotego koloru.

Rolada bez pieczenia z malinami i fantastycznym kremem: spróbuj tej dobroci!

Zakończenie

Gotowe domowe kajzerki podawaj na ciepło lub schłodzone. Są pyszne z masłem, dżemem lub jako dodatek do zup i innych dań. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.