Przedstawiamy smażone roladki z cukinii i sera z sosem jogurtowym, idealne połączenie. Te chrupiące roladki, wykonane z cienkich plasterków cukinii nadziewanych pysznym serem, są smażone na złoty kolor i podawane z orzeźwiającym dressingiem jogurtowym. To świetny sposób na połączenie prostych składników w coś, co jest nie tylko imponujące wizualnie, ale także nieodparcie pyszne.
Spróbuj tych wspaniałych bułeczek bananowych – łatwych w przygotowaniu!
Popularny biszkopt z kremem kakaowym i waniliowym
Czego będziemy potrzebować:Na roladki:
- Cukinia 1-2 szt.
- Jajka 3-5 szt.
- Ser 12 plastrów
- Bułka tarta 200 g
- Mąka 5 łyżek stołowych
- Sól i mielony pieprz
- Olej do smażenia
- Wykałaczki
Sos jogurtowy:
- Jogurt grecki 80 g
- Czosnek 3 ząbki
- Olej 2 łyżki stołowe
- Sól
- Świeża limonka
1. 1-2 cukinie umyć. Pokrój cukinię na bardzo cienkie plasterki.
2. Umieść plastry cukinii w misce, dopraw solą i delikatnie wymieszaj dłońmi.
3. Umieścić plastry cukinii w durszlaku, lekko ścisnąć i odstawić na 30 minut do odsączenia.
4) Rozłóż plasterek (lub dwa, jeśli jest mniejszy) cukinii i połóż na nim plasterek sera.
5. Zwinąć ciasno od dołu do góry.
6 Zabezpieczyć roladkę wykałaczką.
7. Umieść 3-5 jajek, sól i mielony pieprz w misce. Dobrze wymieszać widelcem. Umieść 200 g bułki tartej w innej misce. Do trzeciej miski wsypać 5 łyżek mąki.
8. Obtocz każdą bułkę najpierw w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce tartej.
9. Na głębszej patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Gdy olej będzie gorący, dodać roladki z cukinii.
10. Smażyć roladki, aż będą ładnie brązowe ze wszystkich stron (2-3 minuty). Sprawdzaj je często z każdej strony. Gdy ser zacznie wypływać, można je wyjąć.
11. Umieść je na chłonnym ręczniku kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju.
12. Aby przygotować sos jogurtowy, wymieszaj zmiażdżony czosnek z olejem i jogurtem.
13. Wymieszać, a następnie dodać posiekany koperek. Sos jest gotowy.
14) Usunąć wykałaczki i podawać z jogurtem lub dowolnym innym sosem.
Gotowe! Smacznego!