Szukasz słodkiej inspiracji do popołudniowej kawy? Chcesz spróbować czegoś nowego? W takim razie dobrze trafiłeś! Dzisiaj wspólnie przygotujemy fantastyczne drożdżowe bułeczki, wypełnione czekoladą! Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste, dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo.
Czy już zaczynasz się ślinić? Więc załóż czapkę szefa kuchni, chwyć kuchenkę i zróbmy razem te fantastyczne drożdżowe bułeczki nadziewane czekoladą!
Przepis na wspaniały deser z Nutellą – łatwy i bardzo szybki w przygotowaniu!
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie spróbuj tego ciasta z jagodami!
Pieczone roladki wieprzowe z koperkiem w boczku z ziemniakami
Świetny przepis na bułeczki drożdżowe:
Co będzie potrzebne:
- 200 ml mleka
- 10 g drożdży
- 20 g cukru
- 500 g zwykłej mąki
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 150 g ciemnej czekolady
- 150 g białej czekolady
- cukier puder (do posypania)
Jak postępować:
1) Wymieszać mąkę, cukier, jajka, roztopione masło.
2) W drugiej misce wymieszać mleko, drożdże i 80 g cukru. Wymieszać.
3) Na koniec wymieszać obie mieszanki razem.
4) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 60 minut.
5) Następnie podziel ciasto na około 10-12 równych części.
6) Uformuj następujące kulki. Następnie pozwól im odpocząć pod ręcznikiem przez 20 minut.
7) Następnie rozwałkuj kulki.
8) Umieść czekoladę na wierzchu i zwiń w bułeczki.
9) Umieść pojedyncze bułeczki na blasze do pieczenia i odstaw na 20 minut pod ściereczką do naczyń.
10) Po upływie tego czasu posmarować bułeczki jajkiem.
11) Piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut.