Dzisiejszy przepis na luksusowy makowiec zapożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Romany Važanská, dziękujemy. Możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem w tej grupie. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i procedurą. Zamieścimy ten przepis w naszym magazynie z przepisami. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na lunch lub co przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Wróćmy jednak do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To ciasto jest świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka. Czy już ci ślinka cieknie? Zróbmy razem ten fantastyczny makowiec!
Przepis na domowe włoskie naleśniki Foccacia nadziewane szynką i serem – idealne!
Jeśli szukasz więcej dobroci, zdecydowanie spróbuj tego orzechowego deseru!
Luksusowy deser z Nutellą i bitą śmietaną oraz kawą
Pyszny przepis na luksusowy tort makowy:
Co będzie potrzebne:
- 300 g zwykłej mąki
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 70 ml oleju
- 250 – 300 ml mleka
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- skórka z cytryny
- 200 g zmielonego maku
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników. Następnie w drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i dodaj do suchej mieszanki.
2) Dokładnie wymieszaj i przelej do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia.
3) Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 45 minut. Użyj szpikulca, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem.