Strona główna PRZEPISY Ulubiony przepis naszych czytelników – Puszysty makowiec

Ulubiony przepis naszych czytelników – Puszysty makowiec

Dzisiejszy przepis na luksusowy makowiec zapożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Romany Važanská, dziękujemy. Możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem w tej grupie. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i procedurą. Zamieścimy ten przepis w naszym magazynie z przepisami. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na lunch lub co przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.

Wróćmy jednak do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To ciasto jest świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka. Czy już ci ślinka cieknie? Zróbmy razem ten fantastyczny makowiec!

Przepis na domowe włoskie naleśniki Foccacia nadziewane szynką i serem – idealne!

Maková bábovka

Jeśli szukasz więcej dobroci, zdecydowanie spróbuj tego orzechowego deseru!

Luksusowy deser z Nutellą i bitą śmietaną oraz kawą


Pyszny przepis na luksusowy tort makowy:

Co będzie potrzebne:

  • 300 g zwykłej mąki
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 250 – 300 ml mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka z cytryny
  • 200 g zmielonego maku

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników. Następnie w drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i dodaj do suchej mieszanki.

2) Dokładnie wymieszaj i przelej do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia.

3) Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 45 minut. Użyj szpikulca, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem.