Strona główna PRZEPISY Przygotuj idealne plasterki jabłka

Przygotuj idealne plasterki jabłka

Plasterki jabłka to klasyczny i uwielbiany deser, który łączy słodki smak jabłek z bogatą konsystencją ciasta. Idealne jako przekąska do popołudniowej kawy lub jako słodki poczęstunek dla gości.

Soczysta smażona rolada z kurczaka nadziewana prosciutto i serem

Co będzie potrzebne:

Na ciasto:

  • 40 dkg zwykłej mąki
  • 1 Hera (lub inny tłuszcz)
  • 1 jajko
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek mleka

Nadzienie:

  • 1 kg pokrojonych jabłek
  • 1 krem waniliowy w proszku
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • Orzechy
  • Rodzynki

Szybka zapiekanka serowa, która doskonale nakarmi całą rodzinę

Procedura przygotowania:

1) Przygotować ciasto: Wymieszać mąkę z serem Hera, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto.

2) Przygotować nadzienie.

3) Składaniei pieczenie. Rozwałkuj jedną część na blasze do pieczenia, rozprowadź na niej nadzienie i przykryj drugą częścią ciasta. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.

4)Pieczenie: piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu, aż plasterki jabłka będą złociste i upieczone.

Deser karmelowo-czekoladowy z kremem karmelowo-orzechowym z mascarpone – Bez pieczenia!

Podsumowanie:

Po upieczeniu, pozwól plasterkom jabłka ostygnąć, a następnie możesz pokroić je na porcje. Ten tradycyjny przepis jest doskonałym wyborem dla miłośników deserów jabłkowych.