Plasterki jabłka to klasyczny i uwielbiany deser, który łączy słodki smak jabłek z bogatą konsystencją ciasta. Idealne jako przekąska do popołudniowej kawy lub jako słodki poczęstunek dla gości.
Soczysta smażona rolada z kurczaka nadziewana prosciutto i serem
Co będzie potrzebne:
Na ciasto:
- 40 dkg zwykłej mąki
- 1 Hera (lub inny tłuszcz)
- 1 jajko
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek mleka
Nadzienie:
- 1 kg pokrojonych jabłek
- 1 krem waniliowy w proszku
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- Orzechy
- Rodzynki
Szybka zapiekanka serowa, która doskonale nakarmi całą rodzinę
Procedura przygotowania:
1) Przygotować ciasto: Wymieszać mąkę z serem Hera, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto.
2) Przygotować nadzienie.
3) Składaniei pieczenie. Rozwałkuj jedną część na blasze do pieczenia, rozprowadź na niej nadzienie i przykryj drugą częścią ciasta. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
4)Pieczenie: piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu, aż plasterki jabłka będą złociste i upieczone.
Deser karmelowo-czekoladowy z kremem karmelowo-orzechowym z mascarpone – Bez pieczenia!
Podsumowanie:
Po upieczeniu, pozwól plasterkom jabłka ostygnąć, a następnie możesz pokroić je na porcje. Ten tradycyjny przepis jest doskonałym wyborem dla miłośników deserów jabłkowych.