Przygotuj deser karmelowo-czekoladowy z kremem orzechowym i mascarpone, który jest idealną symfonią smaków dla wszystkich miłośników słodyczy. Niezależnie od tego, czy szukasz idealnego zakończenia świątecznej kolacji, czy po prostu chcesz rozpieścić siebie i swoich bliskich, ten karmelowo-czekoladowy deser z kremem orzechowym i mascarpone to doskonały wybór, który z pewnością oczaruje.
Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego
Deser karmelowo-czekoladowy z kremem orzechowym z mascarpone
Szybkie i łatwe przygotowanie soczystej szarlotki
[co_będzie_nam_potrzebne]
Ciasto:
- 300 g herbatników
- 15 g kakao w proszku
- 150 ml mleka
Mieszanka karmelowo-orzechowa:
- 175 g cukru
- 50 ml wody
- 160 ml ciepłej śmietany (33 %)
- 70 g masła
- 150 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
Śmietana:
- 250 g mascarpone
- 35 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 8 g zagęszczacza do śmietany (1 opakowanie)
- 250 ml bitej śmietany (33 %)
Lukier z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi:
- 125 g białej czekolady
- 75 ml bitej śmietany (33 %)
- 15 g posiekanych orzeszków ziemnych
Do dekoracji:
- domowa bita śmietana
- karmel
Szybki deser z ciasta francuskiego i delikatnego kremu
[how_we_will_proceed]
1) Ciasto: W mikserze połamać herbatniki – zmielić je na drobny piasek i dodać kakao w proszku – wymieszać, a na koniec dodać mleko – dobrze wymieszać.
2. Następnie rozłożyć ciasto na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
3. wymieszać . Po ugotowaniu nałożyć i ładnie rozprowadzić na gotowym cieście.
4) Krem: Mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagęszczacz do śmietany – ubić i dodać bitą śmietanę 33% – dobrze ubić.
5. Gotowy krem przełożyć do worka dekoratorskiego i rozprowadzić na masie do smarowania – dobrze wyrównać.
6. Lukier: Połamaną białą czekoladę umieścić w małej miseczce i wlać bitą śmietanę – roztopić na parze lub w mikrofalówce – wymieszać i wsypać posiekane orzeszki ziemne – dobrze wymieszać.
7. Następnie ładnie rozprowadzić lukier na ubitej śmietanie, wstawić do lodówki do zastygnięcia, a na koniec udekorować domową bitą śmietaną i karmelem.
8. Podawać z miłością, z wielkim smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!