Strona główna PRZEPISY Deser karmelowo-czekoladowy z kremem karmelowo-orzechowym z mascarpone – Bez pieczenia!

Deser karmelowo-czekoladowy z kremem karmelowo-orzechowym z mascarpone – Bez pieczenia!

Przygotuj deser karmelowo-czekoladowy z kremem orzechowym i mascarpone, który jest idealną symfonią smaków dla wszystkich miłośników słodyczy. Niezależnie od tego, czy szukasz idealnego zakończenia świątecznej kolacji, czy po prostu chcesz rozpieścić siebie i swoich bliskich, ten karmelowo-czekoladowy deser z kremem orzechowym i mascarpone to doskonały wybór, który z pewnością oczaruje.

Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego

Deser karmelowo-czekoladowy z kremem orzechowym z mascarpone

Szybkie i łatwe przygotowanie soczystej szarlotki

[co_będzie_nam_potrzebne]

Ciasto:

  • 300 g herbatników
  • 15 g kakao w proszku
  • 150 ml mleka

Mieszanka karmelowo-orzechowa:

  • 175 g cukru
  • 50 ml wody
  • 160 ml ciepłej śmietany (33 %)
  • 70 g masła
  • 150 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

Śmietana:

  • 250 g mascarpone
  • 35 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 8 g zagęszczacza do śmietany (1 opakowanie)
  • 250 ml bitej śmietany (33 %)

Lukier z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi:

  • 125 g białej czekolady
  • 75 ml bitej śmietany (33 %)
  • 15 g posiekanych orzeszków ziemnych

Do dekoracji:

  • domowa bita śmietana
  • karmel

Szybki deser z ciasta francuskiego i delikatnego kremu

[how_we_will_proceed]

1) Ciasto: W mikserze połamać herbatniki – zmielić je na drobny piasek i dodać kakao w proszku – wymieszać, a na koniec dodać mleko – dobrze wymieszać.

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

2. Następnie rozłożyć ciasto na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

3. wymieszać . Po ugotowaniu nałożyć i ładnie rozprowadzić na gotowym cieście.

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

4) Krem: Mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagęszczacz do śmietany – ubić i dodać bitą śmietanę 33% – dobrze ubić.

5. Gotowy krem przełożyć do worka dekoratorskiego i rozprowadzić na masie do smarowania – dobrze wyrównać.

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

6. Lukier: Połamaną białą czekoladę umieścić w małej miseczce i wlać bitą śmietanę – roztopić na parze lub w mikrofalówce – wymieszać i wsypać posiekane orzeszki ziemne – dobrze wymieszać.

7. Następnie ładnie rozprowadzić lukier na ubitej śmietanie, wstawić do lodówki do zastygnięcia, a na koniec udekorować domową bitą śmietaną i karmelem.

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

Karamelovo-čokoládový dezert s karamelovo-arašídovým krémem s mascarpone - Bez pečení!

8. Podawać z miłością, z wielkim smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!

VIDEO GUIDE: