Przygotuj się na wyjątkowe doznania kulinarne dzięki naszej prostej, soczystej szarlotce. To ciasto łączy w sobie bogaty smak świeżo pokrojonych jabłek z rodzynkami i cukrem. Ciesz się każdym kęsem tego doskonałego deseru, który jest równie piękny, jak pyszny w smaku.
Pyszne ciasto migdałowe z kremem serowym i owocami
Prosta, soczysta szarlotka
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 70 g cukru
- skórka z 1/2 cytryny/ lub do smaku
- 70 ml oleju
- 125 g białego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g zwykłej mąki
- 8 g proszku do pieczenia
Inne:
- jabłka + rodzynki + cukier – do posypania
- cukier puder – do dekoracji
Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami
Sposób przygotowania:
1. ubić jajka w dużej misce, dodać szczyptę soli, wsypać cukier i dodać również startą skórkę – wymieszać/ubijać.
2. Następnie dodać olej – ubić, dodać biały jogurt i dodać sok z cytryny – ubić i dodawać partiami przesianą mąkę i przesiany proszek do pieczenia – ubić/miksować.
3. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 22 x 24 cm i rozprowadź w niej ciasto.
4. Na wierzchu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, a następnie posypać rodzynkami i cukrem.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C
6. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i radością.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!