Witamy w naszym kulinarnym raju, gdzie zdrowe jedzenie i wspaniały smak idą w parze! Dziś przedstawiamy nasz przepis na zdrowy i pyszny chlebek bananowy, który pokocha cała Twoja rodzina. Przygotuj się na wyjątkowe połączenie zdrowia i dobrego jedzenia!
Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego
Chlebek bananowy
[co_będzie_nam_potrzebne]
- 3 banany
- 60 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 30 g masła
- 75 g mielonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- sól
- ekstrakt waniliowy
- 60 ml oleju
- 120 ml mleka
- 180 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 30 g rodzynek
- cukier puder
Szybkie i łatwe przygotowanie soczystej szarlotki
Jak będziemy postępować:1) Podgrzać 60 g cukru na patelni na średnim lub małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać.
2. Pokroić 3 banany w plasterki.
3. polać banany sokiem z cytryny.
4) Gdy cukier całkowicie się rozpuści i powstanie karmel, dodać pokrojone banany. Dobrze pokryć banany polewą karmelową.
5. Dodać 75 g zmielonych orzechów włoskich. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Odstaw na bok i użyj później.
6. W misce wymieszaj 2 jajka ze szczyptą soli. Ubijaj jajka przez 2 minuty. Dodaj 60 ml oleju, 120 ml mleka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
7. Przesiej 180 g mąki i 15 g proszku do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
8. Dodaj 30 g rodzynek i wstępnie karmelizowane banany. Delikatnie wymieszać.
9. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Wstaw formę do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika.
11. Wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
12) Posyp ciasto cukrem i gotowe!
Smacznego!
