Strona główna PRZEPISY Roladki wieprzowe – Przepis jest prosty, nadzienie można urozmaicić, by trafić w...

Roladki wieprzowe – Przepis jest prosty, nadzienie można urozmaicić, by trafić w gust każdego z nas

Soczyste i pyszne roladki wieprzowe zawsze są na świątecznym stole! Są łatwe do przygotowania na patelni lub w piekarniku i pozwalają na nieograniczone eksperymenty: ich nadzienia można zmieniać w zależności od smaku i wyobraźni. Roladki mięsne można podawać z dowolnymi dodatkami. Można je również przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce.

Jednogarnkowy strudel z ciasta francuskiego: Mini przysmak, który znika jeszcze szybciej niż się piecze!

Źródło: retete-usoare.eu

Pikantne ptysie z ciasta francuskiego: szybki i różnorodny przysmak


Co będzie nam potrzebne:

  • 800 g kotletów wieprzowych
  • jedna cebula
  • 200 g sera
  • 4 ogórki kiszone (małe)
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku
  • warzywa – do smaku
  • mąka lub bułka tarta – do posypania
  • olej – do smażenia

Te roladki można przygotować z piersi kurczaka.

Inne przykłady nadzień: śliwki, suszone morele, pieczone grzyby, dowolne warzywa itp.


Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis

Jak postępować:

1) Wieprzowinę umyć i osuszyć. Pokrój ją na plastry o grubości 7-8 mm.

2) Każdy plaster mięsa przykryć folią spożywczą i uderzyć tłuczkiem do mięsa z obu stron. Powinna być płaska i bardzo cienka.

3. Miękkie masło wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posiekanymi warzywami (my użyliśmy koperku).

4. Przepuść ogórki przez dużą tarkę.

5. Ser przepuścić przez dużą tarkę.

6. Każdy plaster mięsa posypać solą i mielonym czarnym pieprzem (z obu stron). Posmarować łyżeczką przyprawionego masła. Następnie do jednego z jego krótszych brzegów przyłóż odpowiednią ilość startego ogórka i startego sera.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Zwiń plaster mięsa w zwarty rulon i złóż boki do środka, aby jak najszczelniej zamknąć nadzienie. Zabezpiecz luźny brzeg rolki wykałaczką lub owiń ją sznurkiem spożywczym.

8. Postępuj w podobny sposób dla wszystkich rolek.

9. Bułki obtoczyć w mące lub bułce tartej.

10) Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, na którą wlaliśmy niewielką ilość oleju: na dużym ogniu ze wszystkich stron. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze, a bułki lepiej utrzymają swój kształt.

Źródło: retete-usoare.eu

11. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce i rozłożyć na blasze do pieczenia.

12. Umieść opiekane bułki na powierzchni i usuń z nich wykałaczki lub nitkę spożywczą.

13) Blachę do pieczenia przykryć folią aluminiową. Bułki piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.

14) Jeśli lubisz, możesz posypać je startym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż się rozpuści, bez folii.

Źródło: retete-usoare.eu

15. Roladki mięsne podawaj z ulubionym dodatkiem.

Życzymy Państwu dobrego smaku.