Soczyste i pyszne roladki wieprzowe zawsze są na świątecznym stole! Są łatwe do przygotowania na patelni lub w piekarniku i pozwalają na nieograniczone eksperymenty: ich nadzienia można zmieniać w zależności od smaku i wyobraźni. Roladki mięsne można podawać z dowolnymi dodatkami. Można je również przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce.
Pikantne ptysie z ciasta francuskiego: szybki i różnorodny przysmak
Co będzie nam potrzebne:
- 800 g kotletów wieprzowych
- jedna cebula
- 200 g sera
- 4 ogórki kiszone (małe)
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
- warzywa – do smaku
- mąka lub bułka tarta – do posypania
- olej – do smażenia
Te roladki można przygotować z piersi kurczaka.
Inne przykłady nadzień: śliwki, suszone morele, pieczone grzyby, dowolne warzywa itp.
Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis
Jak postępować:
1) Wieprzowinę umyć i osuszyć. Pokrój ją na plastry o grubości 7-8 mm.
2) Każdy plaster mięsa przykryć folią spożywczą i uderzyć tłuczkiem do mięsa z obu stron. Powinna być płaska i bardzo cienka.
3. Miękkie masło wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posiekanymi warzywami (my użyliśmy koperku).
4. Przepuść ogórki przez dużą tarkę.
5. Ser przepuścić przez dużą tarkę.
6. Każdy plaster mięsa posypać solą i mielonym czarnym pieprzem (z obu stron). Posmarować łyżeczką przyprawionego masła. Następnie do jednego z jego krótszych brzegów przyłóż odpowiednią ilość startego ogórka i startego sera.
7. Zwiń plaster mięsa w zwarty rulon i złóż boki do środka, aby jak najszczelniej zamknąć nadzienie. Zabezpiecz luźny brzeg rolki wykałaczką lub owiń ją sznurkiem spożywczym.
8. Postępuj w podobny sposób dla wszystkich rolek.
9. Bułki obtoczyć w mące lub bułce tartej.
10) Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, na którą wlaliśmy niewielką ilość oleju: na dużym ogniu ze wszystkich stron. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze, a bułki lepiej utrzymają swój kształt.
11. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce i rozłożyć na blasze do pieczenia.
12. Umieść opiekane bułki na powierzchni i usuń z nich wykałaczki lub nitkę spożywczą.
13) Blachę do pieczenia przykryć folią aluminiową. Bułki piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.
14) Jeśli lubisz, możesz posypać je startym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż się rozpuści, bez folii.
15. Roladki mięsne podawaj z ulubionym dodatkiem.
Życzymy Państwu dobrego smaku.