Jeśli szukasz pysznego i bogatego dania, które zabłyśnie na stole podczas świątecznego obiadu lub kolacji, nadziewana wędzona rolada jest właściwym wyborem. Inspirowana tradycyjnymi czeskimi smakami, połączonymi z odrobiną nowoczesności, rolada ta jest doskonałym sposobem na zaspokojenie kubków smakowych gości.
Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem
Puszyste pomarańczowe ciasto o biszkoptowym spodzie i wspaniałym smaku!
Co będzie potrzebne:
Nadzienie do bułek:
- 400 g boczku wieprzowego
- Słonina
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- Sól
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 2 łyżeczki zielonego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki kurkumy
Mięso na roladkę:
- 1,3 kg kotletów
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżeczki żeberek Adama
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- Sól
- Pieprz
- Musztarda francuska
- 120 g boczku angielskiego
- 100 g sera cheddar
- 3 kiełbaski Javorice
Ciasto karmelowe babci: spróbuj tej dobroci na przykład z popołudniową kawą!
Sos:
- Smalec
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- 1 ząbek czosnku
- Rozmaryn
- 1 kieliszek brandy
- 2 dl bulionu wieprzowego
- 1 dl demi glace
- Masło
Jak postępować:
1) Do garnka dodać grubo posiekaną cebulę – pozwolić jej się zezłocić.
2. Grubo posiekaj boczek wieprzowy i drobno zmiel w misce . Dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, zielonym chutneyem, mielonym kminkiem, kurkumą i dodaj podsmażoną cebulę – wymieszaj rękami.
3. Rozwałkowany kotlet posypać z jednej strony solą, mielonym czarnym pieprzem i przygotowaną mieszanką przypraw (można też posypać z obu stron) – wmasować, aby przyprawy dobrze się wchłonęły – ponownie przykryć folią.
4. Rozsmarować musztardę francuską na czystej stronie, ułożyć plasterki angielskiego bekonu na wierzchu, następnie plasterki sera cheddar i na koniec ułożyć 3 kiełbaski z przerwami pomiędzy nimi. Zwinąć w duży rulon i zabezpieczyć sznurkiem, aby się nie rozpadł.
5. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na noc, a następnie gotować w temperaturze 80°C przez 10 godzin.
6. Do garnka ze smalcem dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem, następnie dodać drobno posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu, następnie wlać brandy, wlać bulion wieprzowy – gotować na małym ogniu i po ugotowaniu przecedzić sos przez sito.
7) Wlać klarowny sok do rondla i wlać demi glace – wymieszać i gotować na małym ogniu, pozwalając sosowi się zredukować – wyłączyć ogień i dodać masło – wymieszać.
8. Zdejmij sznurki z wędzonej rolady i podawaj ją z przygotowanymi puree ziemniaczanym, a co najważniejsze z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz tę wspaniałą bułkę dla rodziny, przyjaciół, czy tylko na specjalną okazję, docenisz bogactwo smaków i złożoność składników, które sprawiają, że ten przepis jest wyjątkowy. Zalecamy podawanie jej z bogatym sosem i oczywiście z gładkim puree ziemniaczanym. Smacznego!