Strona główna PRZEPISY Nadziewana rolada wędzona z puree ziemniaczanym

Nadziewana rolada wędzona z puree ziemniaczanym

Jeśli szukasz pysznego i bogatego dania, które zabłyśnie na stole podczas świątecznego obiadu lub kolacji, nadziewana wędzona rolada jest właściwym wyborem. Inspirowana tradycyjnymi czeskimi smakami, połączonymi z odrobiną nowoczesności, rolada ta jest doskonałym sposobem na zaspokojenie kubków smakowych gości.

Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem

Plněná uzená roláda s bramborovou kaší

Puszyste pomarańczowe ciasto o biszkoptowym spodzie i wspaniałym smaku!

Co będzie potrzebne:

Nadzienie do bułek:

  • 400 g boczku wieprzowego
  • Słonina
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 2 łyżeczki zielonego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki kurkumy

Mięso na roladkę:

  • 1,3 kg kotletów
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżeczki żeberek Adama
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Musztarda francuska
  • 120 g boczku angielskiego
  • 100 g sera cheddar
  • 3 kiełbaski Javorice

Ciasto karmelowe babci: spróbuj tej dobroci na przykład z popołudniową kawą!

Sos:

  • Smalec
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Rozmaryn
  • 1 kieliszek brandy
  • 2 dl bulionu wieprzowego
  • 1 dl demi glace
  • Masło

Jak postępować:

1) Do garnka dodać grubo posiekaną cebulę – pozwolić jej się zezłocić.

2. Grubo posiekaj boczek wieprzowy i drobno zmiel w misce . Dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, zielonym chutneyem, mielonym kminkiem, kurkumą i dodaj podsmażoną cebulę – wymieszaj rękami.

3. Rozwałkowany kotlet posypać z jednej strony solą, mielonym czarnym pieprzem i przygotowaną mieszanką przypraw (można też posypać z obu stron) – wmasować, aby przyprawy dobrze się wchłonęły – ponownie przykryć folią.

4. Rozsmarować musztardę francuską na czystej stronie, ułożyć plasterki angielskiego bekonu na wierzchu, następnie plasterki sera cheddar i na koniec ułożyć 3 kiełbaski z przerwami pomiędzy nimi. Zwinąć w duży rulon i zabezpieczyć sznurkiem, aby się nie rozpadł.

5. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na noc, a następnie gotować w temperaturze 80°C przez 10 godzin.

6. Do garnka ze smalcem dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem, następnie dodać drobno posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu, następnie wlać brandy, wlać bulion wieprzowy – gotować na małym ogniu i po ugotowaniu przecedzić sos przez sito.

7) Wlać klarowny sok do rondla i wlać demi glace – wymieszać i gotować na małym ogniu, pozwalając sosowi się zredukować – wyłączyć ogień i dodać masło – wymieszać.

8. Zdejmij sznurki z wędzonej rolady i podawaj ją z przygotowanymi puree ziemniaczanym, a co najważniejsze z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!


Niezależnie od tego, czy przygotowujesz tę wspaniałą bułkę dla rodziny, przyjaciół, czy tylko na specjalną okazję, docenisz bogactwo smaków i złożoność składników, które sprawiają, że ten przepis jest wyjątkowy. Zalecamy podawanie jej z bogatym sosem i oczywiście z gładkim puree ziemniaczanym. Smacznego!