Strona główna PRZEPISY Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Szukasz świetnego i oryginalnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Jeden po drugim przedstawimy Ci świetny przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Nie czekaj na nic i zacznij go przygotowywać, zanim będzie za późno. Poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz i szef kuchni! Lekki i pyszny obiad na stole!

Fake pinwheel na arkuszu ciasta francuskiego – Fantastyczny smak

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek – do smażenia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Inne:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa – do smaku
  • czerwona mielona słodka papryka
  • ostra papryka – do smaku
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • 200-230 g makaronu penne

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami – wystarczy wymieszać i upiec

Jak postępować:

1) Najpierw pokroić cebulę w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać cebulę – smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, następnie dodać świeży szpinak – smażyć aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość i na koniec dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Umieść przygotowany szpinak w dużym garnku, dodaj starty parmezan i około 5 łyżek oliwy z oliwek – zmiksuj blenderem na gładką masę i w razie potrzeby dopraw przyprawami.

4. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę, posypać ulubionymi przyprawami: niewielką ilością przyprawy gyros, mieloną czerwoną słodką i ostrą papryką, solą i mielonym czarnym pieprzem – wymieszać i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na rozgrzanej patelni.

5. Ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale najlepiej al dente, a następnie odcedź – (1-2 łyżki wody z makaronu można zostawić w garnku). Włożyć makaron z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać pesto szpinakowe i usmażone kawałki kurczaka – wymieszać.

6. Podawaj makaron ze szpinakiem i kurczakiem, posypany startym parmezanem i pokruszonymi orzechami, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!