Strona główna PRZEPISY Fake pinwheel na arkuszu ciasta francuskiego – Fantastyczny smak

Fake pinwheel na arkuszu ciasta francuskiego – Fantastyczny smak

Szukasz porady na idealny deser? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten dzisiejszy. Fantastyczny krem połączony z chrupiącym ciastem francuskim i lukrem maślanym. Gwarantujemy, że wszyscy go pokochają i nie będzie długo gościł na stole. Daj nam znać w komentarzach poniżej, jeśli już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub jeśli jeszcze go nie wypróbowałeś.

Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.

vetrnik


Co będzie potrzebne:

do nadzienia:

  • 1 litr mleka
  • 8 jajek
  • 300 g cukru granulowanego
  • 100 g zwykłej mąki
  • 1 laska wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego)
  • 25 g żelatyny w proszku

Warstwa bitej śmietany:

  • 400 ml bitej śmietany (33%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany

Na polewę:

  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g cukru granulowanego
  • 70 g masła
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Blacha do pieczenia 36 x 24 cm

Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze


Jak postępować:

1) Rozmrożone ciasto francuskie dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa cienkie płaty.

2) Następnie nakłuć arkusze widelcem i piec na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut).

3) Następnie przygotuj krem. Ubij żółtka z połową cukru na pianę. Stopniowo dodawać mąkę, wanilię i 150 ml mleka. Ubić na gładką masę.

4) Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

5) Przelać 700 ml mleka do rondelka i postawić na ogniu. Gdy mleko będzie gorące, stopniowo dodawać mieszaninę żółtek i gotować, stale mieszając, aż powstanie gęsty krem.

6) Wlać żelatynę do pozostałego mleka, pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić podgrzewając na ogniu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

7) Następnie pozostawić żelatynę na chwilę do ostygnięcia, po czym ostrożnie wmieszać ją w śnieg. Następnie śnieg wmieszać do jeszcze gorącego kremu z żółtek i ubić na puszysty krem.

8) Na koniec zaczynamy przygotowywać polewę. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kawę. Dodać cukier i gotować, stale mieszając, przez około 9 minut. Wyłączamy ogień i do gorącej mieszanki dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gładka, karmelowa masa.

[irp posts=”289093″ ]

9) Rozsmaruj karmel na jednym upieczonym kawałku ciasta i pokrój go w kostkę.

10) Rozłóż ciepły krem na całym arkuszu ciasta, wygładź i pozostaw do ostygnięcia.

11) Ubić śmietanę, cukier i zagęstnik na sztywną bitą śmietanę i ułożyć ją na wierzchu schłodzonego kremu. Na koniec równomiernie przykryć krem kwadratami ciasta francuskiego i polewą.

12) Wstawić do lodówki do zastygnięcia i podawać.

Życzymy smacznego!

Podziel się tym fantastycznym przepisem ze swoimi przyjaciółmi! Jestem pewien, że im też się spodoba! Możesz również sprawdzić przepis na sernik.

Źródło przepisu: citromhab.blogspot.com