Szukasz porady na idealny deser? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten dzisiejszy. Fantastyczny krem połączony z chrupiącym ciastem francuskim i lukrem maślanym. Gwarantujemy, że wszyscy go pokochają i nie będzie długo gościł na stole. Daj nam znać w komentarzach poniżej, jeśli już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub jeśli jeszcze go nie wypróbowałeś.
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Co będzie potrzebne:
do nadzienia:
- 1 litr mleka
- 8 jajek
- 300 g cukru granulowanego
- 100 g zwykłej mąki
- 1 laska wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego)
- 25 g żelatyny w proszku
Warstwa bitej śmietany:
- 400 ml bitej śmietany (33%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany
Na polewę:
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek mleka
- 200 g cukru granulowanego
- 70 g masła
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Blacha do pieczenia 36 x 24 cm
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
Jak postępować:
1) Rozmrożone ciasto francuskie dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa cienkie płaty.
2) Następnie nakłuć arkusze widelcem i piec na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut).
3) Następnie przygotuj krem. Ubij żółtka z połową cukru na pianę. Stopniowo dodawać mąkę, wanilię i 150 ml mleka. Ubić na gładką masę.
4) Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
5) Przelać 700 ml mleka do rondelka i postawić na ogniu. Gdy mleko będzie gorące, stopniowo dodawać mieszaninę żółtek i gotować, stale mieszając, aż powstanie gęsty krem.
6) Wlać żelatynę do pozostałego mleka, pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić podgrzewając na ogniu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
7) Następnie pozostawić żelatynę na chwilę do ostygnięcia, po czym ostrożnie wmieszać ją w śnieg. Następnie śnieg wmieszać do jeszcze gorącego kremu z żółtek i ubić na puszysty krem.
8) Na koniec zaczynamy przygotowywać polewę. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kawę. Dodać cukier i gotować, stale mieszając, przez około 9 minut. Wyłączamy ogień i do gorącej mieszanki dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gładka, karmelowa masa.
[irp posts=”289093″ ]
9) Rozsmaruj karmel na jednym upieczonym kawałku ciasta i pokrój go w kostkę.
10) Rozłóż ciepły krem na całym arkuszu ciasta, wygładź i pozostaw do ostygnięcia.
11) Ubić śmietanę, cukier i zagęstnik na sztywną bitą śmietanę i ułożyć ją na wierzchu schłodzonego kremu. Na koniec równomiernie przykryć krem kwadratami ciasta francuskiego i polewą.
12) Wstawić do lodówki do zastygnięcia i podawać.
Życzymy smacznego!
Podziel się tym fantastycznym przepisem ze swoimi przyjaciółmi! Jestem pewien, że im też się spodoba! Możesz również sprawdzić przepis na sernik.
Źródło przepisu: citromhab.blogspot.com